Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kuleba varnar efter misstänkta förgiftningen av Abramovitj

Expressens utsända på plats i Kiev.
Fredsförhandlingar ska fortsätta under tisdagen.
Foto: SPUTNIK/ ABACA / STELLA PICTURES
Bild från när Kuleba och Lavrov träffades i Turkiet för förhandlingar tidigare i mars.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Roman Abramovitj misstänks ha förgiftats under fredsförhandlingar i Kiev.
Foto: ACTION IMAGES / LEE MILLS / © BILDBYRÅN
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
Foto: ALONA NIKOLAYEVYCH / AVALON / STELLA PICTURES/ALONA NIKOLAYEVYCH / AVALON AV

I dag möts ukrainska och ryska företrädare för nya fredssamtal.

Men inför mötet har det kommit uppgifter om att bland andra oligarken Roman Abramovitj fått förgiftningssymtom efter tidigare förhandlingar.

Nu kommer Ukrainas inrikesminister med en drastisk uppmaning till sin delegation: Ät eller drick ingenting vid sammanträdet.

Ännu en runda fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland ska inledas under tisdagen.

– Jag råder alla som går in i förhandlingar med Ryssland att inte äta, dricka och om möjligt undvika att röra några ytor, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba enligt Sky News. 

Han lägger samtidigt in en brasklapp.

– Samtidigt cirkulerar det så mycket uppgifter nu, ”någon hörde något någonstans från någon källa”, eftersom att det finns en sådan törst efter nyheter och sensationer, säger Kuleba.

Uppladdningen inför mötet har överskuggats av nyheten som slog ner som en bomb på måndagen: Oligarken och Chelsea-ägaren Roman Abramovitj och två ukrainska fredsförhandlare kan ha förgiftats under ett möte i Kiev den 3 mars.

Förlorade synen

Misstankarna rapporterades först av Wall Street Journal och flera andra medier, inklusive grävsajten Bellingcat och Financial Times, uppger att de också kunnat bekräfta misstankarna.

De tre misstänkta offren ”upplevde symptom som överensstämmer med förgiftning med kemiska vapen”, skriver Bellingcat på Twitter.

Symptomen uppges handla om ögon- och hudinflammation och svår smärta i ögonen. Abramovitj ska också ha förlorat synen under ett antal timmar. Även en av förhandlarna, parlamentsledamoten Rustem Umerov, förlorade delvis synen för en stund.

– De blev helt blinda dagen efter. Vi har inte kunnat slå fast ämnet och vet inte vilka som låg bakom attacken, men det verkar som om Roman (Abramovitj) var huvudmålet, säger en person i Ukrainas president Zelenskyjs närmaste krets till Financial Times.

Experter: Målet var inte att döda

Bellingcat lät undersöka offren med specialister på kemiska vapen, som säger att symptomen stämmer bäst överens med ämnen som porfyriner eller organofosfat. Något exakt svar ska inte ha kunnat ges, eftersom rätt utrustning inte fanns att tillgå tillräckligt snabbt.

De fick vård i Turkiet och tillfrisknade snabbt. Experterna säger enligt Bellingcat att såväl dos som val av ämnen talar för att målet inte var att döda utan snarare var tänkt att skrämma.

En amerikansk regeringskälla är kritisk till experternas slutsatser och säger till Reuters att de underrättelseuppgifter som USA har inte talar för förgiftning, utan att symptomen kan förklaras med ”en källa i omgivningen”.  

Källan får mothugg från Bellingcats Eliot Higgins som hånar teorin om att någon källa i miljön skulle orsaka synbortfall. Han skriver på Twitter: ”Regeringskällan har inte talat med de experter som vi lät undersöka offren personligen, så han drar inte sin slutsats utifrån det.”

Ryssland har vid flera tidigare tillfällen förgiftat avhoppare och motståndare till Putin.

Ukrainas chefsförhandlare Mychajlo Podoljak har uttryckt visst hopp inför förhandlingarna på tisdagen. I fredags sa han att han tyckte att Ryssland visade upp en mer seriös sida i förhandlingarna över tid.

– Vi märker hur de förändrar sitt beteende. Varför? Det är en sak att gå in i förhandlingar och tro att du ska ta över Kiev i morgon, en annan när du krigat i en månad och inte är i närheten. Det pågår någon slags tankeprocess där nu.

https://twitter.com/EliotHiggins/status/1508562885399752707

Putins fantasi: Svälja Ukraina ”som en boaorm”

Katarina Engberg: ”Faran om Ukraina blir en lydstat”.

Så kontrollerar rysk tv bilden av kriget

Blockade Zelenskyjs intervju: “Allt är en stor lögn”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.