Experter om Bidens fel: ”Menar vad han säger”

Under ett besök i Japan öppnade president Joe Biden för att USA kan försvara Taiwan vid en eventuell kinesisk invasion i framtiden.
Foto: YAMAZAKI/POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK / YAMAZAKI/POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Vita huset tvingades förtydliga president Joe Bidens uttalande om att USA skulle försvara Taiwan militärt vid en eventuell invasion. 

Det är inte första gången presidentens stab rättar vad Biden sagt.

– Korrigeringen skapar en osäkerhet och ger ett intryck av en president som inte har kontroll, säger Eirik Løkke vid tankesmedjan Civita till Dagbladet.

Det var i måndags som president Joe Biden öppnade för att USA kan försvara den i praktiken självstyrande staten militärt vid ett eventuellt kinesiskt angrepp i framtiden.

Han kopplade frågan till stödet från Väst till Ukraina efter Rysslands invasion i landet, och betonade att om stödet klingar av kan det få konsekvenser för andra delar av världen.

– Vilken signal kommer det sända till Kina gällande kostnaden av att . . .  försöka ta Taiwan med våld? Sa Biden.

Kort därefter förtydligade Vita huset att uttalandet inte innebar någon policyförändring för Taiwan. 

Experter: ”Menar vad han säger”

Men Biden menade exakt vad han sa, menar flera experter som norska Dagbladet har talat med.

– Det var inget misstag där han landade fel. Biden har sagt tre gånger på ett år att USA kommer försvara Taiwan. Det är ganska tydligt vad han menar, säger USA-experten Hilmar Mjelde till tidningen. 

– Jag tänker att Biden menar vad han säger. Han har sedan starten av sin politiska karriär varit känd för att säga saker på ett skarpt sätt, säger Eirik Løkke vid tankesmedjan Civita till Dagbladet. 

Korrigerat flera gånger tidigare

Det är inte första gången presidentens stab tvingas korrigera hans uttalanden. När Biden höll ett tal i Warszawa i mars kallade han Putin ”diktator” upprepade gånger.

– För Guds skull, den mannen kan inte sitta kvar vid makten, sade Biden då.

Efter Bidens uttalande gick Vita huset ut och meddelade att presidenten ”inte uppmanar till regimskifte i Ryssland”, utan menade att ”Putin inte kan tillåtas utöva sin makt över grannländer”.

Det skedde bara ett dygn efter att Vita huset tvingats förtydliga ett annat uttalande som kunde tolkas som att amerikanska trupper skulle gå in, eller redan hade gått in, i Ukraina.

”Skapar spänningar”

Eirik Løkke menar att det är problematiskt när president Joe Bidens uttalanden rättas av hans egen stab. 

– Korrigeringen skapar en osäkerhet och ger ett intryck av en president som inte har kontroll. Det skapar spänningar, och världen blir osäker på vad USA faktiskt vill göra i den givna situationen. Men det är klart att han trots allt snart är 80 år och lite till åren, säger han till Dagbladet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.