Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter: Mindre risk för regeringskris

Jenny Madestam
Foto: Cornelia Nordström

Jimmie Åkessons sjukskrivning kan få politiska följder.

Det förutspår statsvetare som TT pratat med.

- Det är säkert jättejobbigt att vara Jimmie Åkesson, säger Jenny Madestam.

Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld tror inte att Åkessons sjukskrivning kommer att påverka partiet negativt, om den nu inte blir väldigt långvarig.

- Valrörelsen är avslutad och riksdagsarbetet har just kommit igång. Sverigedemokraternas väljare röstade på partiet för dess politik, inte för Åkesson som partiledare, säger han till TT.

Andra följder

Däremot kan det få andra politiska följder.

- Sannolikheten för att Sverigedemokraterna skulle välja att utlösa en regeringskris genom att rösta för Alliansens budgetförslag i riksdagen minskar med en frånvarande partiledare. Om det blir regeringskris och inför ett eventuellt nyval behöver Sverigedemokraterna sin partiledare på plats, säger Bjereld.

Statsvetaren Jenny Madestam är inte förvånad över uppgifterna om sjukskrivningen.

- Det är säkert jättejobbigt att vara Jimmie Åkesson. Det här är ju ett parti som många uppfattar som en udda fågel i svensk politik och ingen människa tycker väl att det är trevligt att bli utfryst och få mycket kritik, säger hon.

"Enormt viktig"

Madestam beskriver Åkesson som "enormt viktig" för partiet.

- Han är ju den som hela tiden hållit balansgången som handlat mycket om att å ena sidan stå för folklighet och å andra sidan stå för en professionalisering.

Samtidigt har han haft uppgiften att hålla ihop ett parti som Madestam beskriver som "väldigt spretigt".

- Att SD lyckats och behållit ett förhållandevis gott förtroende har till stor del handlat om att Åkesson fördömt olika rasistiska yttranden. Han har i sitt ledarskap visat handlingskraft. Med ena handen har han visat vad partiet ska stå för och med den andra har han varit en del av etablissemanget och deltagit i politiska debatter.

Madestam beskriver årets valrörelse som betydligt tuffare för SD.

- Man har blivit mer granskad eftersom man sitter i riksdagen och är ett riksdagsparti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.