Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experter larmar – halloumin på väg att ta slut

– Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till DN. Foto: HANS DESSER / EXPRESSEN

Älskar du halloumi? Då kan det bli läge att börja bunkra upp, i alla fall om man får tro brittiska medier.

Utbudet är nämligen begränsat samtidigt som osten blir allt mer populär.

Marknadsansvarig på Fontana understryker dock att det inte råder någon brist i nuläget. 

Halloumiosten är älskad av många. Den salta osten med den speciella konsistensen har blivit en självklarhet på grillen för många svenskar i sommar – men det kan vara en tidsfråga innan osten blir betydligt svårare att få tag på, enligt The Guardian. Nu skriver DN om att även Sverige kan drabbas. 

 

Allt fler har börjat få upp ögonen för halloumiosten. Nu har britterna blivit så förtjusta i osten att bönderna har svårt att hinna med.

 

Osten får endast kallas för halloumi om den är traditionellt tillverkad på Cypern – utbudet är med andra ord relativt begränsat. 

"Nödleveranser" till Storbritannien 

Efterfrågan är så stor i England att den största leverantören av halloumi, Pittas, nu behöver skicka "nödleveranser" för att fylla butikshyllorna. 

Den älskade osten kan snart bli dyrare i butikerna. Foto: NILS PETTER NILSSON

Något liknande har inte märkts av i Sverige – men snart kan det ändras. 

– Våra experter som jag har pratat med säger att svenskarna kommer att ha halloumi på grillen för hyfsade priser. Den riktiga bristen kommer när länder som, Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till DN.

Mer populär än någonsin

Salomonsson säger också att halloumi aldrig varit så populärt som nu. Experter på Axfood menar att det kommer gå att få tag på osten i Sverige under hela sommaren, men att utbudet kan ändras efter det. 

Även Coop bekräftar för DN att utbudet kan förändras efter sommaren. Salmonsson säger till DN att halloumi troligtvis kommer bli dyrare som en konsekvens av den ökade efterfrågan. Han tror också att fler alternativ till halloumi kommer dyka upp på marknaden. 

– Det kommer att komma allt mer. Jag har smakat och tycker den funkar, men en äkta halloumi görs på Cypern, säger han till DN.

"Råder ingen brist på halloumi"

Marie Eklund är marknadsansvarig på Fontana och menar att det inte råder någon brist på varan. 

 – Vi har sett artiklarna från England där det stod att halloumi var en bristvara och då kontrollerade vi de uppgifterna. 

Enligt Fontanas leverantörer ska det inte råda någon brist av halloumi på Cypern, menar Eklund som vill lugna ner konsumenterna. 

– Vi har ett arbete som sträcker sig minst ett år fram och där ser vi inga problem med vår leverantör, både utifrån hur det är för Fontana och sen deras generella syn på hur det ser ut med råvaror på Cypern, säger Eklund. 

Eklund är inte heller orolig för att det som hänt i Storbritannien kommer påverka priset på halloumiosten i Sverige efter sommaren.

– Efterfrågan ökar hela tiden men det är ingenting som är främmande för oss för vi har ju en ökande trend i våra prognoser, säger Eklund. 

Men skulle det inte kunna bli ett problem i framtiden om många i Tyskland och Frankrike vill ha halloumi?

– Det är en hypotetisk jättestor fråga som jag inte vill svara på nu, om hela världen skulle vilja äta halloumi skulle det bli en jobbig situation, säger Marie Eklund. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!