Experter: Kumpan hörs i bakgrunden

Publicerad
Uppdaterad
LONDON/STOCKHOLM. En person hostar under Taimour Abdulwahabs hotfulla ljudinspelning, uppger Daily Telegraph.
Nu misstänker experter att det kan vara självmordsbombarens medhjälpare.
Bredvid Taimour Abdulwahab låg en walkie-talkie på gatan.
Ljudmeddelandet som självmordsbombaren Taimour Abdulwahab skickade till TT och Säpo kan avslöja att han fick hjälp med att genomföra terrordådet i centrala Stockholm.
Det är den brittiska tidningen Daily Telegraph som uppger att utredare undersökt inspelningen minutiöst och att man kan höra hur någon hostar när Taimour Abdulwahab läser upp sin hotfulla sista hälsning.
Terrorexperter misstänker nu att det kan vara Taimour Abdulwahabs kumpan som hörs på inspelningen.

Misstänks ha haft hjälp

WALKIE-TALKIE. Ett av föremålen som ligger bredvid Taimour Abdulwahab på bilderna från Bryggargatan är en walkie-talkie. Något som kan tyda på att han haft en medhjälpare. Foto: Stefan SöderströmAbdulwahab från Tranås tros ha spelat in meddelandet från sin mobiltelefon. TT och Säpo fick hotbrevet bara tio minuter innan Abdulwahab sprängde sig själv till döds och skadade två personer.
Polisens huvudspår är att självmordsbombaren agerade som en "ensam galning", men han misstänks ha haft hjälp i planeringen av dådet.
- Som det ser ut för närvarande var han ensam i själva utförandet. Av erfarenhet vet vi dock att flera personer brukar vara involverade i en sån här sak. I utredningen utgår vi från att han hade medhjälpare på något sätt innan han kom fram till själva utförandet, har Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, sagt till Expressen.
En analys av Taimour Abdulwahabs hotbrev till Säpo och TT har avslöjat hans koppling till al-Qaidas underavdelning - Islamiska staten i Irak.
Nyckelmeningen i brevet från Abdulwahab lyder: "Nu har Islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er."
I jakten på eventuella medhjälpare letar polisen ledtrådar i den tekniska utredningen av brottsplatsen.
Ett av föremålen som ligger bredvid Taimour Abdulwahab på bilderna från Bryggargatan är en walkie-talkie, uppger kommunikationsradioexperter som Expressen pratat med.
- Det är med 98 procents sannolikhet en kommunikationsradio. Det ser ut som en billig komradio med fast antenn, en pmr-apparat för de öppna frekvenserna som man inte behöver tillstånd för, säger Stefan Broström, ägare till SVB Försäljning, Sveriges största kommunikationsradioföretag.

Kortare räckvidd

Walkie-talkien kan ha använts för att kommunicera med en medhjälpare, men kan också varit kopplad som fjärrutlösare till en bomb.
Att bygga om en kommunikationsradio till en fjärrutlösare är enklare än att bygga om en mobiltelefon, men den har kortare räckvidd.
- En sådan billig apparat som det här ser ut att vara har bra räckvidd om det är fri sikt, annars handlar det om bara några hundra meter, säger Stefan Broström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag