Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter: Kim har byggt dussintal nya kärnvapen

Se mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump
Kim Jong-Un bevittnade senaste missiltestet.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En mindre missil skickades då ut i vattnet utanför Sydkorea.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Trots USA:s samtal med Nordkorea om kärnvapennedrustning bygger diktatorn Kim Jong-Un nya kärnvapen.

Satellitbilder visar att Kim kan ha byggt ett dussintal sedan ledarnas möte förra året, rapporterar Wall Street Journal.

Kim Jong-Un och Donald Trump har träffats tre gånger det senaste året. Nordkoreas ledare vill få Trump att lyfta sanktionerna mot landet – USA:s president vill att Nordkorea lämnar över alla sina kärnvapen.

Kim Jong-Un uppges också ha lovat att landet ska nedrusta satsningen. 

Trots samtalen – och löftet – fortsätter Kims producerande av kärnvapen. Wall Street Journal har pratat med experter från US Defense Intelligence Agency som analyserat satellitbilder från landet.

Nordkorea ska enligt experterna ha byggt tolv nya kärnvapen sedan Trumps besök i landet i juni förra året. Landet har som minst 20 och som mest 60 kärnvapenbomber i beslag, skriver tidningen.

USA:s och Nordkoreas förhandlingar körde fast efter ett misslyckat toppmöte mellan Trump och Kim i Vietnam tidigare i år. Sedan dess har ledarna träffats snabbt på nordkoreansk mark.

Nya vapentester

Natten till torsdagen avfyrade Nordkorea två missiler, ner i havet utanför den koreanska halvön. 

Kim Jong-Un uttalade sig om händelsen till nordkoreanska KCNA:

– Vi kan inte sluta att oavbrutet utveckla superkraftfulla vapensystem för att motarbeta potentiella och direkta hot mot säkerheten i vårt land som existerar i syd, sa Kim.

Donald Trump spelade ner händelsen i en intervju med Fox News där han menade att många länder utför tester med mindre projektiler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.