Mannen jagade älg strax norr om Holmsveden i Bollnäs kommun. Foto: Daniel Sjöholm
Mannen jagade älg strax norr om Holmsveden i Bollnäs kommun. Foto: Daniel Sjöholm

Experter kallas in - ska döda björnen

Publicerad
Uppdaterad
I morgon ska specialutbildade jägare söka efter björnen som attackerade jägaren - och avliva den.
- Det är förmodligen det svåraste uppdraget man kan ha, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg.
Mannen jagade älg strax norr om Holmsveden i Bollnäs kommun på lördagen när han plötsligt stod öga mot öga med en björn. Dessförinnan hade mannens hund troligtvis väckt björnen som låg i vinteride. Björnen gick till attack mot mannen och rev honom på huvudet och halsen.
Jägaren försökte försvara sig - och avlossade ett skott som troligen träffade björnen. Efter anfallet försvann björnen från platsen och befinner sig nu ute i skogen skadeskjuten.

"Speciella hundar"

Polisen har beslutat att söka efter björnen, som troligtvis ska avlivas.
– Det är specialutbildade jägare med speciella hundar som tar vid, säger Paul Edenström, länsvakthavande polisbefäl.
Två av jägarna är normalt anställda som naturbevakare vid länsstyrelsen i Gävleborg och har genomgått en specialutbildning via Viltskadecenter. Med sig kommer de även att ha en specialtränad hund.
- Det här är ett av de farligaste uppdragen som de här killarna kan ha, säger Daniel Hansson vid länsstyrelsen.
- De har allting som krävs. De har deltagit i de här utbildningarna, de har varit med och skrämt björnar som har varit närgångna, de har mött björnar många gånger och vet hur de ska agera. De är väl förtrogna med hur björnar fungerar i diverse situationer, säger Daniel Hansson.

"Förstå björnen"

Jägarna kommer i morgon att återvända till platsen där jägaren attackerades - och utgå från den i eftersöket. En av jägarna kommer att gå med hunden, medan den andra håller geväret.
- Den ena går och är beredd på de situationer som uppstår. Det gäller också att ha kunskap om hunden så att man ser hundens arbete. Det gäller även att förstå hur en björn tänker. De har avlivat björnar tidigare de här två och är väldigt samspelta, säger Daniel Hansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag