Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter i jättegräl om TV4:s ”Drottningarna”

TV4 kan släckas ner för Comhem-kunder
Professor Dick Harrison vill dra in serien ”Drottningarna”.
Foto: IDHA LINDHAG / ORDFRONT
”Drottningarna” på TV4 har blivit en tittarsuccé.
Foto: Karolina Henke/TV4/C More / Karolina Henke/TV4/C More
Kristina Sjögren.
Foto: HELÉN KARLSSON

En häftig fejd – med drottning Kristina i huvudrollen – rasar kring TV4:s storsatsning ”Drottningarna”.

– Historieförfalskning, säger historikern Dick Harrison som vill dra in programmen.

Seriens expert Kristina Sjögren svarar att det inte är bara Harrison ”som ska bestämma hur populär historia visas i tv”. 

Författaren Kristina Sjögren och historikern Dick Harrison pucklar på varandra rejält i en hetsig debatt i Svenska Dagbladet. 

Striden gäller drottning Kristina (1626–1689) och det sätt på vilket hon framställs i TV4:s historiska succéserie ”Drottningarna”.

”Dignar av sakfel”

”Det är historieförfalskning ... I stället för att 900 000 tittare blir klokare blir de desinformerade ... Alltså bör programmen dras in, faktagranskas och revideras”, skriver Dick Harrison i SvD. 

Han anser att avsnittet om drottning Kristina ”dignar av sakfel”. Bland annat för att hon enligt programmet var enväldig medan enväldet infördes först efter hennes abdikation och för att hennes övergång till katolicismen ”feldateras å det grövsta”. 

”Hittar på lesbisk relation”

Samt för att man, enligt Harrison, ”hittar på en obevisbar lesbisk relation med en svensk adelsdam”.

Författaren och drottning Kristina-kännaren Kristina Sjögren, som är seriens expert, säger att man vill presentera i historia i en serie som är ”lättsam, underhållande och delvis dramatiserad”

900 000 tittare

”Du har inte förstått genren. Detta är inget forskarseminarium”, skriver Kristina Sjögren i SvD.

Hon gratulerar TV4 till att ha lyckats få 900 000 tittare till en serie om historiska drottningar och frågar Harrison om vi inte borde glädjas åt det i stället för att som du ”försöka skjuta serien i sank”.

”Varför uppfattar du och din fru Katarina Harrison Lindbergh det här tillgängliga genreformatet som så upprörande felaktigt? Det är väl inte bara ni som ska bestämma hur populär historia ska visas i tv?” skriver hon och fortsätter:

”Välkommen till en värld där historia kan vara roligt även för folk i allmänhet.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.