Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experter: FRA kan bryta mot lagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Uppdrag gransknings dokument från Edward Snowden visar att NSA samarbetar med Försvarets radioanstalt, FRA.

FRA och USA samarbetar om att hacka sig in i datorer visar läckta dokument som SVT:s "Uppdrag Granskning" tagit del av.

Experter ifrågasätter nu om metoden är laglig.

– Det här kan få konsekvenser i utrikespolitiken, säger Miljöpartiets Peter Rådberg till TT.

Uppdrag gransknings dokument från Edward Snowden visar att NSA samarbetar med Försvarets radioanstalt, FRA, och den brittiska motsvarigheten GCHQ kring Quantum, ett system där datorer kapas och information samlas in.

Flera experter ifrågasätter nu om metoden, att aktivt bedriva signalspaning och hacka datorer, är lagligt.

– Det måste man starkt ifrågasatta om det är i överensstämmelse med gällande lagstiftning, säger Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare till TT.

Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala universitet, ser visserligen en formulering i lagen som kan tolkas som att det är tillåtet.

- Men mitt svar blir ändå nej. Om man ska syssla med dataintrång måste lagstiftningen vara tydligare, säger han till TT.


Freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell säger till SVT att ett dataintrång kan uppfattas som en krigshandling.

– Cyberkrigföring kan ju om, om den riktas mot vital infrastruktur i ett annat land, vara liktydigt med ett väpnat angrepp. Där är vi naturligtvis inte nu, men dataintrång är inte vilken trivialitet som helst, säger Wilhelm Agrell till SVT.

"I enlighet med lagar"

Fredrik Wallin, talesperson på FRA, kan inte i detalj bemöta uppgifterna om hur myndigheten arbetar.

– Oavsett vilka verktyg vi använder gör vi det i enlighet med lagar och regler, säger han till TT.

Försvarsminister Karin Enström (M) vill inte kommentera metoderna utan säger bara att hon utgår från att FRA "precis som andra myndigheter följer svensk lagstiftning", uppger TT.

Det här behöver inte enbart handla om integritet utan likväl om säkerhetspolitik, anser Klamberg.

– Om andra stater får reda på att Sverige är delaktig i sådant här, tillsammans med NSA, så kan det förändra deras syn på Sverige, säger han till TT.

De läckta dokumenten visar även att FRA har tillgång till NSA:s övervakningssystem Xkeyscore, som kan beskrivas som ett Google för spioner. Enligt NSA kommer Xkeyscore åt "nästan allt som en vanlig internetanvändare gör" – även svenskar.

Miljöpartiet vill ändra FRA-lagen genom att inrätta en integritetsmyndighet om det blir en rödgrön regering efter valet.

– Vi ser det som ett viktigt och lämpligt steg för att Sverige ska stärka sin integritetslagstiftning, säger språkröret Åsa Romson till TT.

I den nya myndigheten ska Datainspektionen ingå och den ska vara knuten till riksdagen. Dess uppgift blir, enligt MP:s förslag, att arbeta fram förändringar i FRA-lagen. MP vill också förändra kontrollsystemet för FRA:s verksamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.