Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experter dömer ut hovets förklaring

Drottning Silvia.
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Drottningen hävdar att hon är i klart underläge mot medierna - och har svårare att försvara sig mot publiceringar än andra. Men bilden delas inte av ledande medieexperter och krishanterare.

– Kungahuset är inte på något sätt formellt förhindrade att bemöta anklagelserna, säger pr-konsulten Birger Östberg.

Pressombudsmannen stoppade anmälningarna mot fyra tidningar som publicerat bilden på drottningen som skrubbar bort ett hakkors från marken. Hans uppfattning är tydlig i beslutet: drottningen är en offentlig person som får tåla en viss mängd kritik - och hon har även stora möjligheter att tackla angreppen.

PO Ola Sigvardsson skriver: "Drottningen har en position där hon alltid har möjlighet att i offentligheten försvara sig mot nedsättande eller i hennes ögon felaktiga påståenden".

Men hovet har en helt motsatt bild.

Drottningen svagare

Enligt hovet är drottningen hindrad att gå ut i debatten. Hovet menar också att hon ligger i underläge mot medierna och har betydligt svårare att försvara sig mot orättvisa publiceringar än gemene man.

I hovets överklagan skriver riksmarskalken Svante Lindqvist: "Som drottning (...) har hon inte någon praktisk möjlighet att gå ut i den allmänna debatten. (...) I motsats vad PO antar och anför har drottningen en klart svagare ställning gentemot medierna än gemene man".

En förklaring som nu döms ut av på medieexperter.

– Drottningen har full tillgång till medierna och kan närsomhelst ge sin syn på de här sakerna. Så på det sättet har hon helt fel i den delen, säger pr-konsulten Birger Östberg på pr-byrån Westander, och fortsätter:

– Kungahuset är inte formellt förhindrade att bemöta anklagelserna om hennes fars förflutna.

Även en kollega inom samma skrå, menar att drottningen kan bemöta angrepp mot henne. Kungahuset har tidigare visat prov på att sätta den egna bilden på agendan.

– När det gäller positiva nyheter, som när Estelle föddes till exempel, så tog hovet kommandot i de sociala medierna, säger medieforskaren Brit Stakston till Expressen.se.

Inget talar egentligen för, menar Stakston, att drottningen i frågan om bilden inte skulle kunna göra samma sak.

– Men då måste hon också vara beredd på att debatten skulle komma att fortsätta. Det här är frågor de inte vill prata om, men strategin att lägga locket på fel. Det är starkare om drottningen vågar prata om sin relation till familjehistorien och ta i den mer än hon gjort i offentligheten.

Framgångsrika på Facebook

Hovet har en Facebook-sida som följs av nästan 100 000 personer. Den skulle kunna användas som en tänkbar kanal för att bemöta kritik som till exempel bilden, menar Stakston.

– Det är synd att hon inte ser sprängstoffet i den kanalen, säger hon.

Men Birger Östberg ser ändå en problematik för Kungahuset.

– Om drottningen skulle sätta sig i morgonsoffan och bemöta kritiker så skulle auran av kunglighet krackelera. Det är hennes stora problem.

Något som även pr-konsulten Paul Ronge håller med om.

– Hur skulle det se ut om drottningen skrev på DN Debatt att "min pappa var inte nazist". Man kan inte ge sig in i gyttjebrottning med medierna med krona, spira och ett långt släp, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.