Drottning Silvia. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Drottning Silvia. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Experter dömer ut hovets förklaring

Publicerad

Drottningen hävdar att hon är i klart underläge mot medierna - och har svårare att försvara sig mot publiceringar än andra. Men bilden delas inte av ledande medieexperter och krishanterare.

– Kungahuset är inte på något sätt formellt förhindrade att bemöta anklagelserna, säger pr-konsulten Birger Östberg.

Pressombudsmannen stoppade anmälningarna mot fyra tidningar som publicerat bilden på drottningen som skrubbar bort ett hakkors från marken. Hans uppfattning är tydlig i beslutet: drottningen är en offentlig person som får tåla en viss mängd kritik - och hon har även stora möjligheter att tackla angreppen.

PO Ola Sigvardsson skriver: "Drottningen har en position där hon alltid har möjlighet att i offentligheten försvara sig mot nedsättande eller i hennes ögon felaktiga påståenden".

Men hovet har en helt motsatt bild.

Drottningen svagare

Enligt hovet är drottningen hindrad att gå ut i debatten. Hovet menar också att hon ligger i underläge mot medierna och har betydligt svårare att försvara sig mot orättvisa publiceringar än gemene man.

I hovets överklagan skriver riksmarskalken Svante Lindqvist: "Som drottning (...) har hon inte någon praktisk möjlighet att gå ut i den allmänna debatten. (...) I motsats vad PO antar och anför har drottningen en klart svagare ställning gentemot medierna än gemene man".

En förklaring som nu döms ut av på medieexperter.

– Drottningen har full tillgång till medierna och kan närsomhelst ge sin syn på de här sakerna. Så på det sättet har hon helt fel i den delen, säger pr-konsulten Birger Östberg på pr-byrån Westander, och fortsätter:

– Kungahuset är inte formellt förhindrade att bemöta anklagelserna om hennes fars förflutna.

Även en kollega inom samma skrå, menar att drottningen kan bemöta angrepp mot henne. Kungahuset har tidigare visat prov på att sätta den egna bilden på agendan.

– När det gäller positiva nyheter, som när Estelle föddes till exempel, så tog hovet kommandot i de sociala medierna, säger medieforskaren Brit Stakston till Expressen.se.

Inget talar egentligen för, menar Stakston, att drottningen i frågan om bilden inte skulle kunna göra samma sak.

– Men då måste hon också vara beredd på att debatten skulle komma att fortsätta. Det här är frågor de inte vill prata om, men strategin att lägga locket på fel. Det är starkare om drottningen vågar prata om sin relation till familjehistorien och ta i den mer än hon gjort i offentligheten.

Framgångsrika på Facebook

Hovet har en Facebook-sida som följs av nästan 100 000 personer. Den skulle kunna användas som en tänkbar kanal för att bemöta kritik som till exempel bilden, menar Stakston.

– Det är synd att hon inte ser sprängstoffet i den kanalen, säger hon.

Men Birger Östberg ser ändå en problematik för Kungahuset.

– Om drottningen skulle sätta sig i morgonsoffan och bemöta kritiker så skulle auran av kunglighet krackelera. Det är hennes stora problem.

Något som även pr-konsulten Paul Ronge håller med om.

– Hur skulle det se ut om drottningen skrev på DN Debatt att "min pappa var inte nazist". Man kan inte ge sig in i gyttjebrottning med medierna med krona, spira och ett långt släp, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag