Expertens varning: Risk för toapappersbrist

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Butikshyllorna länsades på toalettpapper i början av pandemin.

Nu riskerar hyllorna att tömmas på papper igen – om tillgången till rysk gas fortsätter att strypas.

– Risken är att om inte den importerade mängden kommer hit så kommer det saknas papper i hyllorna, säger Jani Sillanpää, vd på Metsä Tissue.

Metsä Tissue Norden producerar hygienpapper lokalt, men en stor andel av mjukpappret i Sverige och Skandinavien importeras från Central- och Östeuropa där produktionen är starkt beroende av rysk gas.

Stryps den ryska gasen, likt i Finland, påverkas produktionen och importen av hygienpapper till Sverige, enligt papperstillverkarens vd Jani Sillanpää.

– Ifall de inte har tillgång till energin så kommer det bli problem här. Vi har tre bruk i Sverige, vi kommer inte klara av att fylla hela behovet som det är nu, säger Jani Sillanpää och tillägger:

– Vi kör för fullt, och räknar med att kunna tillhandahålla papper till våra kunder, men vi fixar inte att täcka hela det eventuella underskottet som blir. 

Säkerställer långsiktig tillgång

Mjukpappersleverantören, med pappersbruk i Mariestad och Småland, koncentrerar sig på att hålla produktionen i full gång och säkerställa lösningar vid eventuella brister på gas.

– Det är egentligen ingen som kan säga hur det kommer att utvecklas. Vi har också bruk i Centraleuropa, och där försöker man nu hitta planer för hur man ska säkerställa en långsiktig tillgång till energin.

Metsä group följer situationen dagligen, förklarar Jani Sillanpää. Men det finns ingen risk att bristen på toapappret kommer att hamna på samma nivå som i början av pandemin.

– Det ska inte bli som under pandemin, när folk började hamstra papper. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.