Smittspridningen ökar på flera håll i Sverige.
Nu meddelar Folkhälsomyndigheten och regeringen att de allmänna smittskyddsråden med munskydd i kollektivtrafiken och hemarbete kan införas inom de kommande dagarna.
Antalet bekräftade fall per 100 000 invånare är som flera tidigare veckor högst bland personer mellan 10-19 år.
Den yngsta gruppen har varit lägst prioriterad i vaccinationsarbetet. 53 procent av 12-15-åringarna har fått minst en dos vaccin, och 20 procent har fått minst två.
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, tror att de unga till stor del driver smittan i Sverige.
– I de andra åldersgrupperna har man ju en hyfsad vaccintäckning, säger han.
Kan ”bara fortsätta veva på”
Den största risken handlar om att de unga kan ta med sig smittan hem, och sprider den vidare till personer som börjat tappa immunsvaret eller är ovaccinerade, enligt Björn Olsen.
Därför borde de yngsta också vaccineras så ”fort som det bara någonsin går”, menar han, eftersom vaccinen också har en dämpande effekt på smittspridningen.
– Det gäller att få upp vaccintäckningen generellt i den här åldersgruppen, annars kommer det här bara fortsätta att veva på.
Utbrott bland de yngsta
Flera skolor i Sverige har haft coronautbrott de senaste dagarna.
I tisdags var 80 procent av eleverna på Kyrkskolan i närliggande Möklinta sjukanmälda, rapporterar Sala Allehanda. Minst 25 av de totalt 103 eleverna hade då bekräftats smittade.
I Östervåla skola i Region Uppsala har det varit stor smitta, främst bland lågstadieeleverna, vilket UNT rapporterat om.
– När jag tittar på vår statistik, så är det många fall i den yngsta åldersgruppen, 0-15 år. Så är det på många andra håll också, säger Region Uppsalas smittskyddsläkare Johan Nöjd.
I gruppen 16-19 år har det varit mindre smitta, berättar han. Han tror att det beror på att de mellan 12-15 år är vaccinerade i lägre utsträckning.
– Men vi ser ju nu att det börjar krypa uppåt.