Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens oro efter spionaget: ”Riktigt illa”

Expressens Leif Brännström: Det handlar åtalet om.
Spionmisstänkte Peyman Kia.
I hemmet i Uppsala beslagtogs datorer och hemliga dokument.
Foto: Polisen
Peyman Kia har varit anställd på Säkerhetspolisen.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

Den äldre av de två spionåtalade bröderna, 42-årige Peyman Kia, arbetade en period på den hemligaste avdelningen på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten: KSI.

Vilken information som kan ha delats med främmande makt är inte känt – men enligt underrättelseexpert Joakim von Braun finns det risk att bröderna röjt svenska källor i utlandet. 

– Det är riktigt, riktigt illa, säger Joakim von Braun.

Det misstänkta spionaget som bröderna nu åtalas för ska ha pågått under tio år, mellan 2011 och 2021. 

Den äldre av bröderna, 42-årige Peyman Kia, var anställd på Säkerhetspolisen fram till 2011 då han började på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must. 

Där ska han under en tid, enligt uppgifter till Expressen, också ha arbetat vid den allra hemligaste avdelningen KSI, Kontoret för särskild inhämtning, som bland annat rekryterar källor i andra länder.

– Det är den delen av den militära underrättelsetjänsten som samlar information utomlands. De styr Sveriges agenter i främmande länder, säger Joakim von Braun, underrättelseexpert med inriktning på Ryssland och fortsätter:

– Det finns naturligtvis stor risk att han kan ha avslöjat svenska källor. 

Sverige har spioner i andra länder, men hur många och i vilka länder är omöjligt att veta, enligt von Braun, 

– Det är bland de djupaste hemligheter Sverige har.

Säpos fullständiga personallista

2014 återvände Peyman Kia som anställd till Säkerhetspolisen. Där hade han bland annat tillgång till en fullständig personallista för hela Säpo.

Enligt åtalet är det den yngre brodern, 35-årige Payam Kia, som genomfört möten där informationen delats med en eller flera ryska agenter. 

Vilka typer av information det rör sig om framgår inte av den öppna delen av förundersökningen. Joakim von Braun lyfter ett par tänkbara alternativ. 

”Mycket stora skador”

– Det kan röra sig om såväl personuppgifter, pågående fall eller uppgifter om strategier – som till exempel vilka delar av rysk underrättelsetjänst Säpo ska rikta in sig på.

– Varken Säpo eller Must har obegränsade resurser och då måste man se till att man får ut mesta möjliga av sitt värde.  

Han befarar att bröderna kan ha orsakat ”mycket stora skador”.

– Men det beror på vad som lämnats ut till Ryssland, och vad man kan få reda på gällande vad som lämnats ut. Känner man till att information gått till Moskva kan man ju i vissa fall vidta motåtgärder så att man minskar den skadliga effekter, säger Joakim von Braun.

FALLET I KORTHET

Bröderna Peyman Kia och Payam Kia åtalades på fredagen för grovt spioneri. De misstänks ha sålt topphemlig information till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Peyman Kia misstänks ha anskaffat uppgifterna genom sina anställningar på Säpo och den militära underrättelsetjänsten Must, medan Payam Kia ska ha sålt dem till GRU. 

 Brotten ska ha utförts i tio års tid, mellan mars 2011 och september 2021.

Peyman Kia greps efter en insats med Säkerhetspolisen, Säpo, 20 september 2021. Han förblev häktad tills brodern Payam Kia greps i november samma år.

Båda bröderna nekar till brott.

Äldre brodern hög myndighetschef • Häktade i över ett år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.