Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens larm: ”Kaffet är hotat”

Foto: Expressen tv
Foto: Shutterstock

De nordiska länderna toppar listan över kaffekonsumtion i världen och svenskarna älskar sitt kaffe. 

Men i takt med klimatförändringar och ett lågt världsmarknadspris på kaffebönor kan våra vanor behöva förändras. 

En ny rapport från Fairtrade Sverige visar att kaffeodlarna just nu har det tufft. 

– Det är väldigt många människor som är beroende av kaffe som sin försörjning, närmare 125 miljoner människor, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, till Expressen TV.

– Det har visat sig att just nu är världsmarknadspriset det lägsta på 13 år. Det innebär att kaffeodlarna går back. 

Latinamerikanska kaffeodlare har bland annat gått samman i ett upprop, och colombianska odlare hotar att dra tillbaka sitt kaffe från börsen. 

Klimatförändringarna hotar kaffet

Något annat som förväntas få stora effekter på kaffeproduktionen är klimatförändringar. 

– Det handlar det om oregelbundna regnperioder, och torrperioder. Vilket gör att växterna har ökad risk att angripas av sjukdomar och det gör att skörden blir väldigt osäker. Det är en helt ny situation för kaffeodlarna, säger Hewan Temesghen.

Hon berättar vidare att klimatförändringarna fram till 2050 riskerar att halvera den mark som är lämplig för kaffeodling, om det fortsätter i den riktningen det går just nu. 

– Och det kommer få enorma effekter för miljoner odlare. I kombination med den låga ersättningen så är dagens och framtidens kaffe hotat, säger Hewan Temesghen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.