Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens kritik mot p-appen: "Oetiskt"

Emma Frans, doktor i medicinsk vetenskap, ställer sig kritisk till appen: "Man har skrämt upp folk om de hormonella bieffekterna av vanliga preventivmedel" säger hon.
Foto: OLLE SPORRONG
Isabella Löwengrip är delägare i Natural Cycles och menar att de som blivit gravida trots användningen av den har slarvat.
Foto: /IBL / /IBL

Den har beskrivits som kändisarnas p-app.

Men nu tilltar kritiken mot Natural Cycles – Södersjukhuset i Stockholm har anmält appen till Läkemedelsverket och Emma Frans, doktor i medicinsk vetenskap, ställer sig också tveksam.

– Jag skulle aldrig använda den själv. Den är inte ett fullgott skydd, säger Emma Frans.

Kritiken haglar mot appen Natural Cycles, som beskrivs som ett alternativ till traditionella preventivmedel.

Södersjukhuset i Stockholm har anmält appen till Läkemedelsverket sedan 37 kvinnor blivit gravida – trots att de använt appen.

De 37 fallen som SÖS kopplar till användandet av appen är ett urval av över 600 kvinnor som velat göra abort på sjukhuset, från september 2017 till i dag. 


LÄS MER: 37 oönskade graviditeter av appen – anmäls av SÖS 


Nu väljer delägaren Isabella Löwengrip att besvara kritiken. Hon anser att appen är ett godkänt och fullgott preventivmedel, men att de oönskade graviditeterna bygger på slarv – av användarna.

– Så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter, säger hon till Aftonbladet

”Man har skrämt upp folk”

Emma Frans är doktor i medicinsk vetenskap, och menar att ”problemet är att detta inte fungerar som ett fullvärdigt preventivmedel och ska därför inte marknadsföras som det”.

– Man har skrämt upp folk om de hormonella bieffekterna av vanliga preventivmedel. Men Natural Cycles är inte ett fullgott skydd över hela menstruationscykeln, utan ska kompletteras med andra typer av preventivmedel eller avhållsamhet, säger Emma Frans till Expressen.

Vad tycker du om marknadsföringen, och termen kändisarnas p-app?

– Den här marknadsföringen har varit extremt effektiv. Jag tycker den är oetisk ur medicinsk synpunkt. Det finns ett motsatsförhållande mellan etik och maximerade vinster. 

Skulle du tänka dig att använda appen själv?

– Nej, det skulle jag aldrig göra. Detta är inte ett fullgott preventivmedel. Jag tycker det är konstigt att man fått en preventivmedelstatus. Appen kan vara en fertilitetsmonitor för att lära känna sin menstruationscykel.


LÄS MER: Blondinbella bryter tystnaden efter kritiken 


Marknadsförs som ”naturligt”

Natural Cycles har bland annat marknadsförts som varande ”naturligt”, och anses spela på rädslan för hormonella preventivmedel.

– De etablerade preventivmedel vi har i dag har vissa bieffekter. Jag tycker inte att vi ska luta oss bakåt, och inte vara nöjda förrän vi har fler hormonfria alternativ och preventivmedel för män. Men i marknadsföringen har man spelat mycket på naturlighetsaspekten.

Använde appen under graviditeten

Sophie Lennstrand Hahne i Smedjebacken har dottern Joline, 1,5 år, och använde sig av Natural Cycles. 

I ett inlägg på Facebook skriver hon bland annat ”Jag använde den och blev gravid men slarvade och till slut sa jag att blir det så blir det”.

– Jag kan inte äta hormoner, eftersom min kropp inte klarar av det. Jag blev deprimerad när jag käkade hormoner, säger Sophie. 

– Dock började jag slarva, eftersom jag jobbade konstiga tider som bartender, och man måste ta tempen vid samma tidpunkt varje dag.

Sophie Lennstrand Hahne med dottern Joline, 1,5 år.
Foto: PRIVAT

Kommer du att använda appen igen om du åter blir gravid?

– Jag vet inte. Det var ju så mycket med tempen, och det var det som strulade i mitt fall.

Bonnier stöttar appen

Bonnier Ventures, tidigare Bonnier Growth Media, är ett av företagen som ekonomiskt stöttar Natural Cycles. 

Ulrika Saxon, vd på Bonnier Ventures, menar att de har fortsatt förtroende för appen trots SÖS anmälan.

– Vi har stort förtroende för Natural Cycless ledning och vet att de är mycket angelägna om att vara tydliga mot användarna om hur deras produkt fungerar. De är också tydliga med hur sannolikheterna ser ut, och att inga preventivmedel ger ett hundraprocentigt skydd mot graviditet, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.