Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens krav: Nya restriktioner nu

Julbord i Norge blev ett superspridarevent.
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Infektionsprofessorn Björn Olsen vill att Sverige återinför krav på munskydd i kollektivtrafiken och inomhusmiljöer.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Arkivbild.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

I takt med den ökade smittspridningen av delta- och omikronvarianten i Europa anser infektionsprofessorn Björn Olsen att Sverige bör återinföra coronarestriktioner.

– Det här kan bli en riktigt stökig vinter. Jul och nyår kan bli riktigt stökiga, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”.

Förra veckan lämnade Folkhälsomyndigheten, FHM, in förslag om nya smittskyddsåtgärder till regeringen, som den här veckan förväntas återkomma med besked om vilka nya åtgärder som kan införas.

Det kan komma att handla om uppmaningar till munskydd i kollektivtrafiken och inomhusmiljöer, digitala möten och hemarbete.

Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar, förklarar i SVT:s ”Morgonstudion” att han anser att munskydd i inomhusmiljöer och kollektivtrafiken är den viktigaste åtgärden för att bromsa smittspridningen.

– Definitivt i inomhusmiljöer, däribland kollektivtrafiken. Jag skulle säga även skolan så långt ner man kan, säger han i programmet.

Utöver nya restriktioner önskar han även att man utökar testningen, utvecklar smittspårningen och ökar vaccinationstakten.

– Det som dominerar i Sverige och stora delar av världen trots allt är deltavarianten. Men nu kommer omikron på bred front måste man säga. Och det har såtts in i mängder av länder, säger Björn Olsen och tillägger:

– Den har en betydligt högre smittsamhet. Och även dubbelvaccinerade kan få omikron.

Statsministern i blåsväder efter festkväll

Sanna Marin festade – trots smittad minister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.