Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens 10 råd vid stora bränder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Lyxhotellet i Dubai förvandlades till ett inferno på nyårsafton.

Här är expertens 10 säkerhetsråd vid liknande händelser.

Lars-Gunnar Strandberg är brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han pekar på flera viktiga saker att tänka på vid en storbrand.

STANNA KVAR: "När det gäller Sverige ska man ju stanna kvar på platsen – såvida det inte är utrymmet man befinner sig i som brinner."

NÖDUTGÅNGAR: "Om en ändå bestämmer sig för att komma ut ska man inte använda hissar, man ska ta en av de utgångar som finns. Det bör man kika efter när man checkar in på ett hotell. Den kan vara jättenära. Det är viktigt att kolla var de finns."

RÖKEN: "Om det är rökigt ska man inte ge sig ut i den, man vet inte vad den innehåller. Då kan det gå väldigt fort att man blir medvetslös och inte hinner ut."

VISA SIG: "Man ska ge sig tillkänna när räddningstjänsten kommer, om möjligheten finns. Man kan ringa till SOS och säga att man befinner sig på våningen, till exempel."

TÄNK PÅ DIG SJÄLV: "Vi säger alltid att man ska ta hand om andra om det går. Men det blir ofta panik, så det är inte lätt för den enskilda att ta tag i det. Då blir det att ta kontroll över sig själv och de man är med. Det kan vara svårt att förklara för folk att man ska ta en utrymningsväg. Kan man göra det är det så klart bra, men man måste sätta sig själv i säkerhet."

STANNA LÅGT: "Både röken och värmen stiger, så håll er lågt, nere till golvet, där man har chans att se och det inte är så varmt."

STÄNG DÖRRAR: "Brinner det i ett utrymme ska man stänga dörren. Stänger man inte får det konsekvenser i form av att det blir rökfyllda korridorer, trapphus och så. Och branden sprider sig."

SLÄCKNING: "Bedömer man att man kan släcka ska man göra det, men det beror på vilket släckmedel man har och hur stor branden är. Dessutom om man överhuvudtaget har någon vana. Men man ska inte ta några risker, är man osäker ska man lämna byggnaden."

ÖPPNA INTE FÖNSTER: "Man ska inte öppna fönster heller. I det här fallet har branden spridit sig via fasaden. Går fönstren sönder kommer röken komma ut där och elden kommer tränga in i fönster som är öppna. Och öppna fönster ger branden syre."

LYSSNA PÅ LARM: "I de här fallen är det säkert automatiskt brandlarm, får man ett sådant ska man rumma ut. Även om man inte ser rök eller eld rök ska man utrymma. Det finns inget alternativ. Det är just därför larmen finns."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.