Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskyj öppnar för kompromiss om Donbass

Flera explosioner i Kiev under natten – Expressens Kassem Hamadé på plats i den ukrainska huvudstaden.
Volodymyr Zelenskyj öppnar för kompromisser.
Foto: President Of Ukraine / TT NYHETSBYRÅN
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Foto: ALI LORESTANI/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Stor förödelse i Khariv efter ryska bombangrepp.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska soldater kontrollerar en beslagtagen rysk stridsvagn.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Katarina Engberg, senior rådgivare vid SIEPS.
Foto: SVT Morgonstudion
Putin.
Foto: SERGEI GUNEYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med ryska journalister att han är beredd att diskutera neutralitet och kompromissa om Donbass som en del av ett fredsavtal med Ryssland.

Katarina Engberg, senior rådgivare vid SIEPS, tror att uttalandet ska ses i ljuset av att de två länderna möts i Turkiet i dag.

I Ryssland blockerades intervjun – redan innan den sändes. 

– Det är ett spel inför förhandlingarna, säger Katarina Engberg i SVT:s Morgonstudion. 

Under söndagen satt Zelenskyj ner med flera ryska journalister från de oberoende ryska medierna Meduza, Dozhd, Novaja Gazeta och Kommersant. I intervjun säger sig den ukrainske presidenten vara beredd att diskutera en neutral status för landet och kompromissa angående statusen om Donbass och utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk för att kunna sluta fred. Zelenskyj betonar att Ukraina måste ha säkerhetsgarantier av tredje part och en folkomröstning. 

– Jag inser att det inte är möjligt att driva Ryssland helt ut från Ukraina utan att starta ett tredje världskrig, säger Zelenskyj i en intervju, rapporterar Reuters.

Uttalandet kommer bara dagen innan Ryssland och Ukraina åter ska sätta sig ner vid förhandlingsbordet och Katarina Engberg tror att uttalandet ska ses i ljuset av det.

– Det har legat på bordet i flera veckor, men jag antar att han vill betona det på nytt i och med att man går in i en ny förhandlingsrunda nu. Man vill också visa att det inte är Ukrainas fel om man inte når en överenskommelse, säger Engberg i SVT:s Morgonstudion. 

”Det är ett spel”

Intervjun har stoppats i Ryssland. Övervakningsmyndigheten Roskomnadzor gick innan videon blev tillgängligt ut med en varning till landets medier, där de påminns om ”nödvändigheten att avstå från att sända intervjun”.

– Det är ett spel inför förhandlingarna, att visa att man är beredd på en uppgörelse är säkert ett skäl till varför Zelenskyj återupprepar sitt uttalande, men från Rysslands sida vill man tona ner detta, säger Katarina Engberg. 

Uttalande från Zelenskyj kom samma dag som chefen för Ukrainas underrättelsetjänst sagt att han fruktar att Ryssland försöker klyva landet i två delar, likt i Korea efter andra världskriget.

Katarina Engberg tror inte att en ”Korea-lösning” är trolig.

– Jag har svårt att få det att stämma med Zelenskyjs signaler, säger hon. 

Ukraina måste undvika ”frusen konflik” 

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi menar att det är viktigt för Ukraina att undvika en så kallad frusen konflikt, alltså en situation där en väpnad konflikt avslutats utan att något fredsavtals slutits mellan parterna, likt den i Georgien mellan landet och utbrytarregionerna. 

I stället behövs ett avtal med tydliga geografiska gränser där Ukraina har kontroll över sitt territorium, även om det skulle bli mindre. Inte minst för att landet så småningom ska kunna närma sig Väst och EU.

– Nato och EU är extremt skeptiska till att släppa in länder som har en frusen konflikt och som innebär en för stor säkerhetsrisk, säger Paasikivi bland annat och fortsätter:

– Det här skulle kunna vara ett sätt att få en situation där landet har säkra och erkända gränser och därför skulle vara mer salongsfähig, i brist på ett bättre uttryck, för internationella organisationer som EU och Nato.

”Bättre chans att få förhandlingsstatus”

Paasikivi betonar att han talar om det längre perspektivet.

– Ukraina skulle på sikt, när situationen har stabiliserats, och förhållandet till Ryssland inte är krig längre, ha en bättre chans att få till exempel en förhandlingsstatus med EU om ett medlemskap.

Tidigare i mars ansökte Ukraina formellt om ett EU-medlemskap och flera länder har krävt att ansökan ska hanteras snabbt. 

Enligt många bedömare är det dock helt uteslutet att det skulle hända i nutid.

Under måndagen fortsätter förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland och de kommer ske i Turkiet och hållas fram till onsdag. 

Se också:
Zelenskyj: Detta är vi redo att gå med på

Säkerhetsgarantier, neutralitet och ett kärnvapenfritt Ukraina: ”Putin måste träffa mig personligen”.

Här avlossar ryska styrkor automateld

Ukrainarna fortsätter ändå att demonstrera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.