Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: "Ytterligare test – innan nyår"

Tidigare nordkoreansk missilavfyrning.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong Un.
Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas nya missiltest är inte oväntat.

Det säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik:

– Det är troligt. Man kan förvänta sig ytterligare test innan nyår.

Nordkorea avfyrade tidigt på onsdagen, lokal tid, en ny ballistisk robot som landade i havet nära Japans kust. 

– Det är förväntat och något som de jobbat på under en längre tid. Att det skulle ske nu är olyckligt eftersom de haft ett så långt uppehåll. Samtidigt har man integrerat de senaste testerna, säger Niklas Swanström.

"En långsiktig strategi"

Testet är en del i en långsiktig strategi, enligt Niklas Swanström.

– Det är inget lättvindigt de gör utan en del av en långsiktig strategi. Det fanns hopp att man skulle vänta med testerna till efter OS men det var ganska osannolikt. Man ville utveckla sin missil- och kärnvapenteknologi ytterligare före USA:s och Sydkoreas militärövningar i början av nästa år. 

– Varje test de gör kostar så mycket resurser eftersom de är under sanktioner. Det har varit ett halvt löfte från Kim Jong-un att man ska deklarera sig själv som en färdig kärnvapenmakt. Det är inte något formellt sagt men det har varit tendensen.

Besökte Nordkorea

Testet visar också att omvärldens försök att påverka diktaturen misslyckas. Niklas Swanström var på besök i Nordkorea så sent som för två veckor sedan.

– Det är en maktbalans, ett maktspel där man försöker säkerställa sin egen säkerhet och skapa någon form av internationell respekt. Det är också en intern fråga. Kim Jong-Un vill visa att han har styrkan och förmågan att stå upp mot omvärlden, som enligt honom utsätter dem för hot.

Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, håller med.

– De vill utveckla förmågan att kunna skicka en kärnvapenbestyckad missil till det amerikanska fastlandet. Det handlar om en avskräckning, att om amerikanerna på något sätt skulle angripa Nordkorea så ska de veta att de kan komma med vedergällning. Problemet för USA att man har prövat många olika sätt men Nordkoreas program fortgår. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.