Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Viktigt att nå immunitet

Expressen TV sänder direkt
Patrick Vallance är brittiska regeringens medicinske rådgivare.
Foto: JASON ALDEN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna i London med munskydd.
Foto: GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTO / GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Covid-19.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens kamp mot corona liknar Sveriges.

Att be personer stanna hemma vid symtom kommer ha störst påverkan på smittan, menar brittiska regeringens vetenskaplige rådgivare Patrick Vallance.

– Samhällen kommer bli immuna och det kommer att vara en viktig del av att kontrollera det här på längre sikt, säger han till Sky News. 

Flockimmunitet betyder ett skydd i samhället mot en sjukdom, i och med att tillräckligt många personer blivit immuna. Det blir då svårare för smittan att spridas och den stannar upp.

Den brittiska regeringens vetenskaplige rådgivare Patrick Vallance menar att det är en nyckelfaktor för att stoppa smittan, eftersom han räknar med att viruset kan återkomma varje år.

I fredags sa han i en intervju med BBC Radio 4: 

– Eftersom de flesta får en väldigt mild sjukdom, så kan vi begränsa smittan genom att bygga upp en flockimmunitet. Samtidigt skyddar vi de som är mest sårbara. Det är det vi måste göra.

Hans beräkning är att 60 procent av befolkningen, alltså 40 miljoner personer, måste smittas för att flockimmunitet ska uppnås.

Uppmaning till självisolering – liknar Sverige

Vallance säger också att självisolering i en vecka vid symtom är det som kommer att ha störst betydelse för att stoppa smittan just nu, och att även det är en stor inskränkning i människors liv.

– Det kommer ha störst effekt i nuläget, säger han till BBC. 

Nästa steg skulle kunna vara att personer över 70 år uppmanas att stanna hemma i upp till fyra månader, rapporterar Sky News. 1 300 personer har bekräftats smittade i landet, men myndigheterna räknar med att det kan vara runt 10 000.

– Vi har en plan som baseras på expertisen hos världens ledande forskare. Flockimmunitet är inte en del av det. Det är ett vetenskapligt begrepp, men ingen strategi, säger landets hälsominister Matt Hancock i ett uttalande. 

Tegnell: Två länder med en mer vetenskaplig linje

Även i Storbritannien har regeringen fått kritik för att inte stänga skolor och sätta landet i karantän, och statsepidemiologen Anders Tegnell har hyllat Storbritanniens strategi.

– De är förmodligen världsbäst, sa han i gårdagens Agenda. 

Tegnell förnekar att flockimmunitet är en del av Folkhälsomyndighetens strategi, men säger i en intervju med Aftonbladet på måndagen att Sverige och Storbritannien liknar varandra i hanteringen av coronakrisen:

– Jag har lyssnat på vad britterna säger och de säger precis som vi gör i Sverige. Det är två länder som sticker ut i att vi, tycker vi i alla fall, håller en lite mer vetenskaplig linje i detta. Balansen mellan politik och vetenskap hos oss är lite annorlunda än i en del andra länder, säger han och fortsätter:

– Om du sätter en damm för en flod så kan du hålla igen floden till en viss nivå men så småningom får du ett jättestort flöde under en period. Det är bättre att du låter det sakta sippra igenom. Då kan du hålla kontroll och sköta om den så att den inte behöver skada ditt samhälle mer än nödvändigt.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

Se BBC-intervjun med Vallance här

https://twitter.com/BBCr4today/status/1238390547783528448?s=20

Möter varandra genom fönster och balkonger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.