Flockimmunitet betyder ett skydd i samhället mot en sjukdom, i och med att tillräckligt många personer blivit immuna. Det blir då svårare för smittan att spridas och den stannar upp.
Den brittiska regeringens vetenskaplige rådgivare Patrick Vallance menar att det är en nyckelfaktor för att stoppa smittan, eftersom han räknar med att viruset kan återkomma varje år.
I fredags sa han i en intervju med BBC Radio 4:
– Eftersom de flesta får en väldigt mild sjukdom, så kan vi begränsa smittan genom att bygga upp en flockimmunitet. Samtidigt skyddar vi de som är mest sårbara. Det är det vi måste göra.
Hans beräkning är att 60 procent av befolkningen, alltså 40 miljoner personer, måste smittas för att flockimmunitet ska uppnås.
Uppmaning till självisolering – liknar Sverige
Vallance säger också att självisolering i en vecka vid symtom är det som kommer att ha störst betydelse för att stoppa smittan just nu, och att även det är en stor inskränkning i människors liv.
– Det kommer ha störst effekt i nuläget, säger han till BBC.
Nästa steg skulle kunna vara att personer över 70 år uppmanas att stanna hemma i upp till fyra månader, rapporterar Sky News. 1 300 personer har bekräftats smittade i landet, men myndigheterna räknar med att det kan vara runt 10 000.
– Vi har en plan som baseras på expertisen hos världens ledande forskare. Flockimmunitet är inte en del av det. Det är ett vetenskapligt begrepp, men ingen strategi, säger landets hälsominister Matt Hancock i ett uttalande.
Tegnell: Två länder med en mer vetenskaplig linje
Även i Storbritannien har regeringen fått kritik för att inte stänga skolor och sätta landet i karantän, och statsepidemiologen Anders Tegnell har hyllat Storbritanniens strategi.
– De är förmodligen världsbäst, sa han i gårdagens Agenda.
Tegnell förnekar att flockimmunitet är en del av Folkhälsomyndighetens strategi, men säger i en intervju med Aftonbladet på måndagen att Sverige och Storbritannien liknar varandra i hanteringen av coronakrisen:
– Jag har lyssnat på vad britterna säger och de säger precis som vi gör i Sverige. Det är två länder som sticker ut i att vi, tycker vi i alla fall, håller en lite mer vetenskaplig linje i detta. Balansen mellan politik och vetenskap hos oss är lite annorlunda än i en del andra länder, säger han och fortsätter:
– Om du sätter en damm för en flod så kan du hålla igen floden till en viss nivå men så småningom får du ett jättestort flöde under en period. Det är bättre att du låter det sakta sippra igenom. Då kan du hålla kontroll och sköta om den så att den inte behöver skada ditt samhälle mer än nödvändigt.