Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över 100 döda av viruset – man i Tyskland smittad

Medicinsk personal i ett karantänområde i Seoul i Sydkorea.
Foto: STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCK
Kolleger kramas på ett sjukhus i Peking.
Foto: PENG ZIYANG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Fyra personer i Sydkorea bekräftas ha smittats av coronaviruset. Här besöker landets sjukvårdsminister Park Neung-hoo en vårdklinik i Seoul.
Foto: STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCK / STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En man i Bayern har smittats av coronaviruset enligt tyska myndigheter och hålls isolerad enligt Bild – och Tyskland överväger nu att evakuera landets medborgare från Kina. 

Flera länder, däribland Kanada och USA, har bekräftat att ett antal personer i landet har smittats.

Antalet döda har stigit till 106 enligt Washington Post – inklusive de första rapporterade dödsfallen i storstäderna Peking och Shanghai.

Över 4 500 personer, med 1 700 nya fall rapporterade på en enda dag, är nu smittade av viruset enligt AP – men forskare varnar för att den faktiska siffran redan kan vara 30 gånger högre, enligt Time

106 personer har dött av viruset – och över 50 fall har bekräftats på 13 olika platser utanför Kina, däribland Frankrike, Sydkorea, Japan, Thailand, Singapore, Australien, Taiwan och Sri Lanka.

Kambodja bekräftade under måndagen första fallet av corona i landet. 

En kvinna i 50-årsåldern, som är gift med mannen som är det första bekräftade fallet i Kanada, har också visat sig vara smittad rapporterar Reuters. Det finns ytterligare 19 misstänkta fall i landet.

I USA har fem fall av smittan bekräftats och det finns ytterligare 110 misstänkta fall i landet.

Tyskland kan evakuera sina medborgare från Kina

Efter det första bekräftade fallet i Tyskland säger utrikesminister Heiko Maas att landet överväger att evakuera tyska medborgare från Kina enligt Deutsche Welle

– Vi undersöker och förbereder oss för alla alternativ, sade Heiko Maas vid en presskonferens i Berlin.

Enligt utrikesministeriet bor omkring 90 tyska medborgare i Wuhan där coronaviruset tros komma ifrån.

Två misstänkta fall undersöktes i Skåne, men visade sig inte vara coronavirus.  

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
Foto: JOCKE BERGLUND

”Jag tror att vi kommer få se fall i Sverige”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, säger att viruset nu sprider sig anmärkningsvärt fort. Vartannat dygn dubbleras antalet smittade. Över 4 400 personer har nu bekräftats sjuka i Kina. 106 personer har dött till följd av viruset. 

– Jag tror att vi kommer få se fall i Sverige. Vi har redan ett par fall i Frankrike. Och om det blir så att viruset etablerar sig i områden runt Kina, i områden som till exempel Thailand, blir det säkert ett annat scenario. Thailand är ju Sveriges Mallorca i dag. 

Enligt Björn Olsen är de närmaste veckorna avgörande för utvecklingen. 

– Det måste bli värre först innan det blir bättre. 

Han säger att utbrottet var oundvikligt och en ofrånkomlig konsekvens av sättet som djur behandlas. 

– Det här är ett skitvirus som vi inte ska ha hos människan. Vi har helt enkelt fått det för att vi håller på med de här jävligt konstiga djurmarknaderna.

– Många säger att i dag att de inte såg det här komma. Det stämmer inte, flera av oss som håller på med den här typen av virus har sett det komma hela tiden. Vi har varnat för det här i tjugo års tid.

”Folkhälsofara” 

Han berättar att när stressade djur låses in i burar som staplas ovanpå varandra så skiter djuren ner på varandra, de utsöndrar virus. Björn Olsen säger att problemet med djurmarknader har varit jättestort.

– Det är ingen lustig kulturyttring. Det här är en folkhälsofara.

I flera länder vidtas nu åtgärder för att förhindra spridningen. Björn Olsen säger att Kina gör allt de kan genom att stänga av stora områden och hålla koll på sin befolkning.

I Hongkong har man gjort en lyxresort till ett karantänsboende. Semesterbyn, som heter Lady MacLehose Holiday Village, är 13 hektar stor och känd för sina gröna och lugna omgivningar, enligt CNN.

Sedan 80-talet har Hongkong-bor besökt stället för att koppla av och pausa från storstadens brus. Men sedan i torsdags har resorten använts som ett karantäncenter för de som kommit i kontakt med bekräftade fall av Coronaviruset i Hongkong. Flera andra semesterresorter kan också komma att användas som karantäncenter. Kina bygger två sjukhus på några dagar

Kina bygger två sjukhus med plats för 2 300 personer på grund av den extrema belastningen.

Kuslig drönarfilm efter viruset - se stadens spöklika förändring

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.