Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten varnar för den svenska skolan

Foto: Niclas Tilosius

Den svenska friskolereformen leder till ökad segregation, varnar forskare.

Ingen annan skola i världen är lika marknadsanpassad och konkurrensutsatt som den svenska skolan.

– Det svenska exemplet är det mest extrema, säger Henry Levin, professor i utbildningsekonomi, till SR:s Vetenskapsradion.

Tror du att den svenska skolan leder till segregation?

I Sverige skattefinansieras friskolorna helt samtidigt som de privata företagen som driver skolorna har rätt att ta ut vinst.

Nu varnar experter för att det svenska skolsystemet leder till ökad segregation.

Henry Levin, professor i utbildningsekonomi på lärarhögskolan vid Columbia University i USA, har studerat strukturen sedan skolpengen infördes i början av 90-talet. Han säger till Sveriges Radio "Vetenskapsradion" att Sverige är det land i västvärlden som gått allra längst när det kommer till fri skolmarknad och konkurrens.

– Det svenska exemplet är det mest extrema, säger Levin till "Vetenskapsradion", och menar att problem med ökad segregation har börjat visa sig bland befolkningen.

Ytterligare en forskare som varnar för det svenska systemet är Patrik Scheinin, professor i pedagogik vid Helsingfors universitet. Enligt Schenin beror den finska skolans internationellt aktade resultat på att den är jämlik.

– Saker som jag skulle vara orolig för är att ni har skillnader mellan skolor som är så pass stora, att föräldrar måste vara rädda för att sätta sina barn i rätt skola, och då blir det lätt en ghettofiering, där alla som kan tar sig ifrån ett område eller en skola, och den skolan mår inte bra av det, säger Patrik Shienin till "Vetenskapsradion".

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.