Experten: ”Väldigt allvarligt när man håller fast någon”

Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN
Foto: Pressbild

Sverigedemokraterna, Peter Lundgren och den utsatta kvinnan tonar ner händelsen där Lundgren tafsat på sin partikollega. 

Men Ulrika Rogland, som gjort sig känd som åklagare i en rad mål om sexövergrepp, tycker att det finns skäl att inleda en förundersökning. 

– Det finns väldigt bra bevisning, säger hon.

Sverigedemokraternas Peter Lundgren har själv erkänt att han tagit en partikollega på brösten. I en ljudinspelning hörs kvinnan berätta hur hon fick panik och kände att hon inte kunde komma loss. 

”Han höll ju fast mig. Behån var i vägen så jag kom inte loss med överkroppen heller. Han hade ju händer där ju”, säger hon bland annat. 

I en video som Sverigedemokraterna släppte på måndagskvällen ses Peter Lundgren och kvinnan sitta och prata om det inträffade. 

Men trots att de båda, och partiet, tonar ner händelsen tycker Ulrika Rogland, tidigare förundersökningsledare och numera advokat, att det finns anledning att inleda en förundersökning baserat på de uppgifter som finns. 

– Det finns den här filmen där hon berättar vad som hänt, och att han erkänner själv. Då får handläggande åklagare avgöra om det kommer att räcka. Men det finns väldigt bra bevisning, säger Ulrika Rogland. 

”Är sexuellt ofredande” 

För Ulrika Rogland är det tydligt att det rör sig om ett brott. 

– Man måste utreda, men det är tydligt att det är sexuellt ofredande. Det skulle också kunna vara ett allvarligare brott, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det är väldigt allvarligt när man håller fast någon, tar dem på brösten och tvingar henne att pussa honom. Man kan inte trolla bort det här. 

Kammaråklagare Zilla Hirsch säger till Dagens opinion att Lundgren riskerar att straffas om någon väcker åtal.

– Det skulle kunna vara ett sexuellt ofredande. Han har ju tillstått att han har haft händerna på brösten och beroende på situation kan det vara ett sexuellt ofredande, säger hon. 

Om det går att bevisa säger Zilla Hirsch att det kan bli böter för Lundgren.

PR-experterna Charlie Stjernberg och Paul Ronge tror båda att tanken med videon är att Sverigedemokraterna vill sätta punkt i debatten. 

– Man vill inte få sista dagarna av valrörelsen förstörd. Ännu viktigare är att man med den här filmen vill förminska det inträffade. Läser man Expressen så är det ett ganska grovt övergrepp han begår, han håller fast henne, tvingar in sin hand under behån. Filmen ger mer sken av att det handlar om en ”klapp på rumpan”, säger Charlie Stjernberg.

”Lite som Trump”

Paul Ronge säger att det hade varit förödande för ett annat parti, men menar att Sverigedemokraterna överlever skandal på skandal. 

– Jag är ganska osäker på hur stor skada det här kommer att göra. Det är lite som Trump, att man förväntar sig den här typen av incidenter.

Charlie Stjernberg tror inte att krishanteringen är över, för medierna kommer fortsätta ställa frågor. Paul Ronge tror tvärtom:

– I och med det här är det avslutat. Det som kan hända, worst case för Jimmie Åkesson, är att de får ett bakslag i valet. Men det är inte mycket som tyder på att de ska få det bland sina egna, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.