Reynir Bödvarsson. Foto: Anna Hållams
Reynir Bödvarsson. Foto: Anna Hållams

Experten: Utbrottet kan pågå i månader

Publicerad
Uppdaterad
Tiotusentals passagerare över hela Europa drabbas när den isländska askan sprider sig.
Vulkanen fortsätter samtidigt att spy ut giftig aska - och utbrottet kan pågå länge, spår en svensk-isländsk vulkanexpert.
- Det kan pågå i dagar eller också i veckor eller månader, säger Reynir Bödvarsson.
Askmolnet från den isländska glaciären Eyjafjallajökull lamslog på torsdagen den europeiska flygtrafiken.
Utbrottet fortsätter just nu med oförminskad styrka, enligt Bödvarsson.
– Vindriktningen är fortfarande stadig från väster och därför kan man räkna med flygproblem i dag och åtminstone i morgon fredag, säger Reynir Bödvarsson, jordbävnings- och vulkanexpert vid Uppsala universitet.
Men ingen vet egentligen hur lång tid det kan ta innan vulkanen lugnar ner sig.
– Det kan pågå i dagar eller också i veckor eller månader, säger Bödvarsson och påminner om Eyjafjallajökulls senaste utbrott 1821. Då pågick aktiviteten i bortåt två år.

"Vagt samband"

Reynir Bödvarsson tror inte att utbrottet under Eyjafjallajökull ska få andra vulkaner att vakna, till exempel vulkanen Katla längre österut, som inte haft ett utbrott sedan 1918.
– Här finns bara ett mycket vagt samband. Katla har oftast fått utbrott utan hjälp från vulkaner i närområdet. Däremot är Katla en vulkan som inte haft utbrott på länge. Så det kommer säkert ett utbrott i sinom tid, men det är inte alls säkert att det i så fall påverkats av det som händer nu.

Farliga för jetmotorer

I molnen finns mikroskopiska glaspartiklar och det är enligt Bödvarsson dessa som är farliga för flygplanens jetmotorer.
– De bildas vid mötet mellan het lava och glaciärens smältvatten och det har blivit särskilt mycket denna gång eftersom utbrotten sker under glaciärens istäcke. Det är bekymmersamt, säger Bödvarsson.

Glaspartiklar

– Vulkanen skickar stoftet på alla höjder, men det blåser mest på 7 000-8 000 meters höjd där jetströmmarna är. De små, små hårda och heta glaspartiklarna stannar flygmotorer om de fastnar på turbinbladen, säger Per Kållberg, forskare i meteorologi på SMHI.
Glaspartiklarna kan inte ses med blotta ögat men märks genom ovanligt röda skyar vid soluppgång och solnedgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag