Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Trumps tid vid makten kan bli kort

Donald Trump besöker Barack Obama i Vita Huset.
Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Men Trumps tid vid makten kan bli kort, menar experten Allan Lichtman.
Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Donald Trumps tid som president kan bli kort.

Det förutspår den amerikanske professorn Allan Lichtman, enligt Washington Post.

Trump riskerar att ställas inför riksrätt – och skulle då kunna tvingas bort från makten.

Professorn Allan Lichtman var en av de få som förutspådde Donald Trumps vinst. Tillsammans med flera experter påpekar han att de många problem som omgärdar den nyblivne presidenten kan resultera i hans fall.

"Det är möjligt att skandaler orsakar en massiv distraktion", skriver Ian Bremmer på analysföretaget Eurasia i en rapport, enligt DI.

Omges av skandaler

Trump har som tidigare känt ett dussin anklagelser emot sig från olika kvinnor om övergrepp. Det finns även stora frågetecken kring relationen till Rysslands president Vladimir Putin, som anklagas för att ha påverkat valrörelsen genom dataintrång, skriver DI.

Närmast om ett par veckor inleds rättegången kring skandalomsusade Trump University, skriver DI. Lärosätet har stämts av besvikna studenter.

– Det finns vissa delar av hans temperament som inte tjänar honom väl om han inte rättar till dem, har Barack Obama varnat i en presskonferens, enligt DI.


LÄS MER: Trump och Putin i telefonkontakt


"Han är oförutsägbar"

En av de som förutspådde affärsmannens seger var Allan Lichtman, professor i politisk historia vid American University i Washington.

Men nu menar professorn att Trumps tid som president kan bli kort.

– De vill inte ha Trump som president, för de inte kan kontrollera honom. Han är oförutsägbar, säger han till Washington Post och hänvisar till motsättningarna inom republikanska partiet.

Bland de konservativa ses i stället blivande vicepresident Mike Pence som ett bättre alternativ, enligt Washington Post. Pence beskrivs som en kontrollerbar och mer klassisk republikan.

– Jag är ganska säker på att Donald Trump kommer att skapa någon anledning för riksrätt, antingen genom att göra någonting som hotar nationens säkerhet, eller någonting som hjälper hans egen plånbok, säger Allan Lichtman.


LÄS MER: Bildt: "Slutet på väst som vi känner det"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.