Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. Foto: Izabelle Nordfjell
Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. Foto: Izabelle Nordfjell

Experten tonar ned Åkessons betydelse

Publicerad

Förlängningen av Jimmie Åkessons sjukskrivning kommer knappast att bryta Sverigedemokraternas opinionsframgångar, enligt Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Peter Santesson tonar ned Jimmie Åkessons betydelse som framgångsfaktor för Sverigedemokraterna.

- SD behöver ha en partiledare som inte repellerar alliansväljare. Det har partiet klarat av med Åkesson och det ser det ut att också göra med Karlsson, säger Peter Santesson.

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, tvivlar på att förlängningen av Jimmie Åkessons sjukskrivning kommer att påverka opinionsläget för Sverigedemokraterna nämnvärt.

- Sverigedemokraternas siffror är robusta och påverkas inte speciellt av mycket av den typen av händelser som kanske skulle påverka andra partier.

Inför Jimmie Åkessons sjukskrivning var det många som trodde att Sverigedemokraterna var beroende av Jimmie Åkesson som partiledare.

- Men i praktiken har Mattias Karlsson visat sig fungera relativt väl som vikarie. Opinionssiffrorna har fortsatt att stiga under Mattias Karlsson och nått rekordnivåer, säger Peter Santesson.

Men skulle det däremot stå klart att Jimmie Åkesson inte kommer tillbaka alls - och det mynnar ut i en strid om vem som ska bli ny partiledare - kan framgångskurvan brytas.

- Då kan man tänka sig att det uppstår någon form av maktkamp mellan olika fraktioner i partiet, där Mattias Karlsson representerar en gren och det finns andra grenar. Det är väldigt viktigt för Sverigedemokraterna att kunna ha en mjukare profil som appellerar till huvudsakligen alliansväljare, där man tonar ned de nationalistiska dragen, säger Peter Santesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag