Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten tonar ned Åkessons betydelse

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. Foto: Izabelle Nordfjell

Förlängningen av Jimmie Åkessons sjukskrivning kommer knappast att bryta Sverigedemokraternas opinionsframgångar, enligt Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Peter Santesson tonar ned Jimmie Åkessons betydelse som framgångsfaktor för Sverigedemokraterna.

- SD behöver ha en partiledare som inte repellerar alliansväljare. Det har partiet klarat av med Åkesson och det ser det ut att också göra med Karlsson, säger Peter Santesson.

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, tvivlar på att förlängningen av Jimmie Åkessons sjukskrivning kommer att påverka opinionsläget för Sverigedemokraterna nämnvärt.

- Sverigedemokraternas siffror är robusta och påverkas inte speciellt av mycket av den typen av händelser som kanske skulle påverka andra partier.

Inför Jimmie Åkessons sjukskrivning var det många som trodde att Sverigedemokraterna var beroende av Jimmie Åkesson som partiledare.

- Men i praktiken har Mattias Karlsson visat sig fungera relativt väl som vikarie. Opinionssiffrorna har fortsatt att stiga under Mattias Karlsson och nått rekordnivåer, säger Peter Santesson.

Men skulle det däremot stå klart att Jimmie Åkesson inte kommer tillbaka alls - och det mynnar ut i en strid om vem som ska bli ny partiledare - kan framgångskurvan brytas.

- Då kan man tänka sig att det uppstår någon form av maktkamp mellan olika fraktioner i partiet, där Mattias Karlsson representerar en gren och det finns andra grenar. Det är väldigt viktigt för Sverigedemokraterna att kunna ha en mjukare profil som appellerar till huvudsakligen alliansväljare, där man tonar ned de nationalistiska dragen, säger Peter Santesson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!