Experten: Systern kan ta över efter Kim Jong-Un

Det ska röra sig om ett hjärt- och kärlingrepp enligt Reuters.
Kim Jong-un ute på ridtur med sin yngre syster Kim Yo-jong.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hon är familjemedlemmen som står Kim Jong-Un närmast.

Och hon har en formell maktposition i Nordkorea.

Så kommer Kim Yo-Jong att ta över om något hänt storebror?

Det är inte så undra på att spekulationerna är i gång. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har sedan han kom till makten 2011 aldrig uteblivit från firandet av farfar Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april.

Datumet kallas ”Solens dag” i den nordkoreanska kalendern och Kim Jong-Un har då alltid besökt Kumusan-palatset och mausoléet där både hans farfar Kim I-sung och hans pappa Kim Jong-Il ligger begravda.

Men inte i år. Kim Jong-Un var heller inte närvarande vid det robottest som Nordkorea genomförde dagen innan. Han gillar att bevittna sånt.

Daily NK - en sydkoreansk nyhetssajt som har anonyma källor i Nordkorea - hävdar att Kim Jong-Un genomgick en hjärtoperation den 12 april. Sydkoreas regering har ifrågasatt den rapporten och säger att det inte finns några ”speciella signaler” från Nordkorea.

Och USA säger sig inte ha någon speciell information om Kim Jong-Uns hälsa. Men allt har fått i gång spekulationerna om vad som händer om Kim Jong-Un skulle försvinna.

Klart är att han har hälsoproblem. Kim Jong-Un är exempelvis kraftigt överviktig, runt 130 kilo tros det. Han är storrökare. Hans pappa och farfar var diabetiker.

Kim Yo-Jong viskar i sin storebrors öra. Hon har fått en allt större profil i Nordkorea och gjort uttalanden i regimens namn.
Foto: MINORU IWASAKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Systern ofta vid hans sida

Så blickarna har dessa dagar vänts mot kvinnan som ofta är vid hans sida, den fyra år yngre systern Kim Yo-Jong.

Faktum är att när Kim Jong-Un syntes till för sista gången – vid ett politbyråmöte den 11 april – så stod bland annat Kim Yo-Jong på dagordningen. Hon fick återta sin plats som alternerande medlem i politbyrån, partiets högsta beslutande organ.

Ingen annan i Kim Jong-Uns familj har en sådan hög formell position i partiet. Ingen annan står honom så nära.

– Den nordkoreanska regimen är en familjeaffär och Kim Jong-Un verkar lita på sin syster, säger Leif-Eric Easley, statsvetare och Nordkoreaexpert vid Ewha-universitetet i Seoul till The Guardian.

De är helsyskon - Kim Jong-Il hade flera fruar - och studerade samtidigt i Schweiz på 1990-talet, långt borta från hemlandet.

Kim Jong-Un har visat med hänsynslös tydlighet att släktband inte är någon garanti för säkerhet. Han lät exempelvis 2017 röja sin äldre halvbror Kim Jong-Nam ur vägen med en nervgift attack på Kuala Lumpurs flygplats.

Kim Jong-Nam, äldre halvbror till Kim Jong-Un. Han bodde i exil i Macau men mördades i Malaysia i februari 2017.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Leder propagandaarbetet

Men Kim Yo-Jong har fått allt större inflytande. Hon har i flera år lett propagandaarbetet kring sin bror och byggt upp hans image. Han har vissa fysiska likheter med Kim Il-Sung – Nordkoreas grundare – och det har hon spelat på.

Och hennes roll har vuxit. Det var bland annat Kim Yo-Jong som representerade Nordkorea under Vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang 2018. Hon satt i närheten av USA:s vicepresident på hedersläktaren.

Kim Yo-Jong har också ledsagat sin bror vid de tre toppmöten som han haft med USA:s president Donald Trump. Hon har skött allt från att fixa fram ett askfat för Kim Jong-Uns cigarett till en penna för honom att signera med.

Kim Yo-Jong assisterar sin bror Kim Jong-Un vid ett toppmöte med Sydkoreas president.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon hamnade dock lite i kylan efter det misslyckade toppmötet i Hanoi med president Trump i februari i fjol. Hon förlorade sin plats i politbyrån, den plats hon just återfått.

Och hon har denna vår för första gången med eget namn offentligt kommenterat relationerna med Sydkorea. Hon reagerade starkt på kritik från grannen i söder efter ännu ett nordkoreanskt vapentest.

Hon öste hånfull kritik och kallade Sydkorea bland annat för en ”skrämd hund som skäller”. Hon noterade också att Sydkorea själva ägnade sig åt ”äckliga handlingar som att köpa ultramoderna vapensystem”.

Kim Yo-Jong i ett möte med Sydkoreas president Moon Jae-In.
Foto: BAE JAE-MAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Strys av familjedynasti

Några veckor senare avslöjade hon att USA:s president skickat ett brev till Kim Jong-Un och erbjudit hjälp i kampen mot coronaviruset. Det gillade hon.

– Det är ett gott exempel och visar de speciella och fasta personliga relationerna.

Så hur troligt är det att Kim Yo-Jong skulle ta över efter sin bror om något skulle hända honom? Meningarna går isär. Säkert är att Nordkorea hittills styrts av en familjedynasti.

Det naturliga vore för en son till Kom Jong-Un att ta över, men de barn han har – troligen tre – är alltför unga.

Han har sedan två bröder - eller hade, den ena är som sagt mördad. Den andra, Kim Jong-Chol har aldrig visat något intresse för politik. Hans pappa ska ha ansett honom alltför feminin, och hans främsta intresse uppges vara musik och gitarrspel.

Så Lee Sung-Yoon vid Tufts universitet säger till New York Times att han ser Kim Yo-Jong som en trolig kandidat.

– Under de senaste veckorna så har hon positionerat sig som Nordkoreas offentliga ansikte, talesman för sin bror, stabschef och nationell säkerhetsrådgivare.

– Hon är den naturliga arvingen till tronen, eftersom Kims familjregim är mer en dynasti än en republik

Kim Yo-Jong är alternerande medlem i politbyrån, formellt det högsta beslutade organet i Nordkoreas Arbetareparti
Foto: ãÁñØÕ§ / AP TT NYHETSBYRÅN

Men alla håller inte med. Kim Yo-Jong är trots allt en väldigt ung person, och hon är en kvinna. Inte en fördel i det patriarkala Nordkorea.

– Hon spelar en avgörande roll i Nordkoreas inrikes- och utrikespolitik, och har ett stort intresse för regimens överlevnad, säger Leonid Petrov vid International College of Management i Sydney till The Guardian.

– Men hon kommer inte att ersätta honom som den som fattar besluten. Nordkorea är ett konfucianskt samhälle där ålder och manlighet spelar stor roll. Hon är Kims mest tillförlitliga allierade, men inte mer än så.

Sanningen är förstås att ingen vet vad som kommer att hända om Kim Jong-Un plötsligt skulle försvinna. Men landet har kärnvapen så svaret berör oss alla.Expressen har varit i Nordkorea i två veckor och träffat barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.