Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Snowden kan få livstids fängelse

Edward Snowden, 29, gömmer sig i Hongkong. Johan Sigholm, doktorand i militärteknik vid försvarshögskolan och med en bakgrund som underrättelseofficer menar att Snowden riskerar livstids fängelse.Foto: Reuters och AP

Amerikanska Edward Snowden, 29, gömmer sig på ett hotell i Hongkong.

Enligt ett avtal mellan Kina och USA kan han komma att överlämnas till hemlandet.

– Det här är ett så pass allvarligt brott att det kan innebära livstids fängelse, säger Johan Sigholm, doktorand i militärteknik vid försvarshögskolan och med en bakgrund som underrättelseofficer.

Detta har hänt:

* Det första avslöjandet som The Guardian gjorde kom förra veckan och visade att USA har stor möjlighet att avlyssna invånarnas mobiltelefoner. Enligt ett hemligt domstolsbeslut ska den stora mobiltelefonoperatören Verizon dagligen lämna över information om sina kunder till den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA. Det innebär att NSA har tillgång till miljoner människors mobiltelefoner.


* I fredags, den 7 juni, kom nya avslöjanden i både The Guardian och i Washington Post om att den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA, tillsammans med FBI, har möjlighet att samla material om användare från stora internetföretag.


* Genom det topphemliga programmet PRISM kan säkerhetstjänsten ta del av användarnas mejlkonton, chattar, bilder, filmer och sökhistorik. Företagen som räknades upp är Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, Youtube och Apple. Samtliga företag förnekar kännedom om PRISM.


* Övervakning ska ha skett på global nivå och det har blivit känt att svenska mejl från företag, myndigheter och kommuner kan hamna i säkerhetstjänstens filter och därmed avlyssnas.


* Den amerikanska säkerhetstjänsten har tonat ner avslöjandena i kongressen och har försäkrat att de omöjligt kan hålla koll på varifrån all data som de får in genom sina övervakningsprogram kommer ifrån.


* Men The Guardian har tagit del av topphemliga dokument som visar hur NSA genom ett program som kallas "Boundless Informant" trots det har detaljerad information om varifrån informationen kommer. Dokument från programmet visar att säkerhetstjänsten under en typisk månad samlar in miljarder olika typer av data från sitt övervakningssystem. Bara i mars samlades 97 miljarder underrättelseuppgifter in från hela världen.


* Data från programmet som The Guardian har publicerat visar att Iran var det mest bevakade landet, följt av Pakistan, Jordanien, som är en av USA:s bästa allierade i Mellanöstern, samt från Indien. Sverige var bland de minst övervakade länderna.

Oroar du dig för att vara övervakad på nätet?

I förra veckan avslöjade brittiska dagstidningen The Guardian att USA kan avlyssna mobiltelefoner och registrera internettrafik i nästan hela världen.

Det med hjälp av Edward Snowden, som arbetat med internetsäkerhet för amerikanska nationella säkerhetstjänsten, NSA. I sitt jobb kom han över dokumenten som visar hur amerikanska myndigheter registrerar information om privatpersoner.

Även Washington Post använde Snowden som källa, och uppger att han ska ha använt sig av kodnamnet "Verax", som betyder sanningssägare, i sin kommunikation.

Hotell i Hongkong

Nu ska han befinna sig på ett hotell i Hongkong, berättar han själv i en filmad intervju med Washington Post.

Blir han utlämnad till USA riskerar han mycket.

Johan Sigholm menar att brottet är så pass allvarligt att Snowden riskerar livstids fängelse.

– Han har läckt information på den allra högsta nivån, "top secret". Man ska vara medveten om att alla de dokument som tidigare har läckts, i till exempel Wikileaks, har varit på nivån "secret" - nu handlar det om allra hemligaste man har, förklarar han.

Samtidigt uppger Snowden i intervjun med Washington Post att han har för avsikt att söka asyl på Island.

– Det kan jag säga ganska så omedelbart att det inte kommer att bli aktuellt av politiska skäl, säger Johan Sigholm.

Han tror att det för ett litet land som Island, och även Sverige, blir för hög kostnad rent politiskt.

En möjlighet för Snowden skulle i sådana fall vara att välja ett land som markerat sitt motstånd mot USA - likt Wikileaksgrundaren Julian Assange, som söker asyl i Ecuador.

– Möjligtvis kan han få asyl i ett land som Ecuador eller Venezuela, som offentligt står emot USA och har något att vinna på det, säger Johan Sigholm.

Kan se som en pokermark

Samtidigt tror han att det var ett smart val att fly till Hongkong, och då indirekt Kina.

Han kopplar till att flera kinesiska myndighetsföreträdare lämnat landet och sökt skydd USA.

– Nu ser de att de har en högt uppsatt underrättelseanalytiker, som protesterar mot USA:s förtryck av personlig integritet på nätet. Kina skulle kunna se detta som en fjäder i hatten.

Men hur Kina nu agerar är inte Johan Sigholm säker på.

Nyligen mötte presidenten Xi Jinping den amerikanske presidenten Barack Obama. På mötet diskuterades bland annat cyberattacker.

– Kina kan se det som en tjänst att utvisa Snowden - en pokermark de kan kvittera ut vid framtida tillfällen.

Hårdhandskarna

Hur USA agerar är Johan Sigholm dock övertygad om - de kommer att ta tag i det med hårdhandskarna, för att inte sända ut signaler att man ser mellan fingrarna på den här typen av läckor.

– Det vore väldigt förödande för säkerheten inom amerikanska statsapparaten. Man kommer att vara hård och bestämd, och med alla till buds stående medel se till att få tag i Snowden, säger Johan Sigholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.