Dolde sin mörka sida. Anders Eklund hade enligt familjen två sidor, men för dem visade han bara den ljusa. "Han har alltid varit snäll mot oss och alla sina kompisar," säger hans svägerska Janet Eklund. Foto: Privat & Polisen
Dolde sin mörka sida. Anders Eklund hade enligt familjen två sidor, men för dem visade han bara den ljusa. "Han har alltid varit snäll mot oss och alla sina kompisar," säger hans svägerska Janet Eklund. Foto: Privat & Polisen

Experten: Sexuell sadism är extremt ovanligt

Publicerad
Uppdaterad
Den som dödar med sexuella motiv tänder på våldet och dödandet i sig.
- Den här typen av sexuell sadism är mycket ovanlig, säger psykiatern och forskaren Niklas Långström.
Anders Eklund har hittills erkänt att han mördat 10-åriga Engla och Pernilla Hellgren, 31, samt att han försökt våldta en kvinna i Sandviken 2006. Pernilla hittades i ett skogsparti i Falun den 23 juni 2000. Hon var avklädd - men inte våldtagen. Det är ovanligt.
- Man skiljer på sexualbrott, som den misstänkte dömts för tidigare, och mord med möjliga sexuella motiv, vilket kan vara fallet nu senast, säger Niklas Långström, sexbrottsforskare och chef för Centrum för Våldsprevention vid Karolinska institutet.
- De flesta som begår dessa mycket ovanliga brott tänder sexuellt på kontrollen, våldet och kanske dödandet. Det kallas för sexuell sadism.

"Vill se hur de ser ut"

Enligt Ulf Åsgård, psykiatiker och expert på gärningsmannaprofiler, kan nyfikenhet driva gärningsmannen att klä av sitt offer.
- Han vill se hur kvinnor egentligen ser ut. Han vill också ha möjlighet att se det under en längre tid, säger han.
Hur stor del av mordstatistiken utgör den här sortens mord?
- Vi är nere på promillenivå, säger Ulf Åsgård.
Att gärningsmannen både gett sig på vuxna kvinnor och barn kan bero på flera saker.
- Det kan handla om att personen tänder sexuellt på både vuxna och barn. Andra gånger att det är lättare att lura eller övermanna barn, även om man skulle föredra vuxna offer, säger Niklas Långström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag