Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige fortsätter med Astra Zeneca efter oron

Expressens coronareporter i "Dina Frågor": Kopplat till misstänkta biverkningar.
Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet.
Foto: Bildmakarna / Karolinska institutet
Ett fåtal länder i Europa har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin på grund av rapporter om blodproppar. De väntar på att det utreds närmare.
Foto: STEFANO NICOLI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / STEFANO NICOLI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Fler och fler länder pausar sin användning av Astra Zenecas vaccin efter rapporter om blodproppar.

I Storbritannien där nästan 11 miljoner personer fått Astra Zenecas vaccin fortsätter man som vanligt – även i Sverige fortsätter man.

– Hade det funnits samband mellan vaccination och blodproppar så hade de förmodligen sett det tydligare, säger vaccinforskaren Ali Mirazimi.

Läkemedelsverket meddelar att Sverige fortsätter enligt plan.

Flera länder i Europa har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin på grund av rapporter om blodproppar. De väntar på att det utreds närmare.

– De här länderna har observerat ett fåtal fall och där bedömer deras läkemedelsverk att det är en varningssignal. Blodproppar kan förekomma även i den generella populationen. Det är inte jättemärkligt att det förekommer, även om man måste dra öronen åt sig om det plötsligt blir fler, säger vaccinforskaren Ali Mirazimi vid Karolinska institutet.

Senast i raden är Tyskland, Frankrike och Italien.

Den tyska pausen kallas ”en försiktighetsåtgärd” medan man utreder misstänkta biverkningar, bland annat just blodproppar.

11 miljoner britter vaccinerade med Astra

Varken Läkemedelsverket eller EMA ser ett orsakssamband mellan blodproppar och vaccinet i nuläget.

– Vi har ännu inte sett någon data som tyder på att det är ett orsakssamband, säger Karl-Mikael Kälkner, säkerhetsexpert på Läkemedelsverket, till SVT Nyheter på måndagskvällen.

”I Sverige har hittills inte något sådant fall rapporterats in”, skriver Läkemedelsverket om misstänkt blodproppar till följd av vaccinet.

I Storbritannien har nästan 24 miljoner personer fått dos 1 av vaccinet. 11 miljoner britter har fått Astra Zenecas vaccin. Den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA gör samma bedömning.

Även Astra Zeneca vidhåller att vaccinet inte ökar risken. I ett uttalande skriver företagets medicinska chef Ann Taylor:

”Antalet fall av blodproppar är lägre än de hundratals fall som förväntas i den allmänna populationen.”

”Nu har man slutat att gissa”

– När det kommer till fler vaccinerade kan vi se tydligare samband. Man ska titta på de länder som kommit mycket längre fram. Det vore konstigt om vi skilde oss från engelsmännen, säger Ali Mirazimi.

Blir du som forskare orolig när du ser rapporterna om blodproppar?

– Nu har man slutat att gissa eller tro på något, det kommer hela tiden nya grejer i den här pandemin. Men baserat på det jag har sett, så tycker jag inte att det finns anledning till oro. Jag har tillit till vårt läkemedelsverk och det europeiska. De ser alla rapporter i Europa och då blir siffrorna mycket säkrare. Jag är övertygad om att ser de minsta tecken, så stoppar de, för ingen vill att folket ska vara rädda för vaccin. För då fastnar vi i pandemin. Transparens och säkerhet är väldigt viktigt för de här myndigheterna.


Så många har vaccinerats

I Sverige har ca 517 000 individer fått Pfizer/Biontechs vaccin

153 000 individer har fått Astra Zenecas vaccin 

Cirka 53 000 har fått Modernas vaccin


Källa: Läkemedelsverket 14/3

Se mer:

NY Times uppger att 30 miljoner doser Astra Zeneca-vaccin sparas i en fabrik i USA. Trots att de inte kan användas i USA då landet inte ansökt om godkännande.
Efter dödsfall i Danmark väljer Norge att pausa Astra Zenecas vaccin. Det finns ännu inga bekräftade kopplingar mellan vaccinet och blodpropparna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.