Magnus Ranstorp. terrorexpert. Foto: Lars Epstein
Magnus Ranstorp. terrorexpert. Foto: Lars Epstein

Experten: Säkerligen någon koppling till IS

Publicerad

Terrorexperten Magnus Ranstorp tror att Islamiska staten ligger bakom attacken mot turister i egyptiska Hurghada.

Han säger att syftet är att skada landets turistnäring, likt attacken i Tunisien i somras.

– Det är definitivt riktat mot turistnäringen, säger Magnus Ranstorp.

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger att attacken verkar vara relaterad till terrorgruppen Islamiska staten, men att även andra jihadistgrupper, som Gama'a al-Islamiyya och Al-Jihad, verkat i området länge.

– Det har säkerligen någon koppling till IS, kan man misstänka. Det andra är att det sker i Hurghada. Det har inte skett tidigare, säger Magnus Ranstorp.

Tidigare har det varit flera attacker i Sinai, Sharm el-Sheikh och i Dahab. Magnus Ranstorp drar paralleller till attacken i Sousse i Tunisien den 26 juli förra året, då 38 utländska turister sköts ihjäl.

– Så sent som i går var det en attack vid Gizapyramiden, mot judiska måltavlor. Det sker sporadiskt men det är en allvarlig incident för att liksom i Tunisien spelar turismen en väldigt viktig roll för näringen. För många är det deras levebröd, fortsätter han.

Slår mot turismen

Han tror att attacken har syftet att skada Egyptens anseende och att destabilisera regimen genom att attackera landets viktiga turistnäring, som i oktober förra året fick sig en törn när ett ryskt flygplan exploderade och kraschade i Sinaiöknen. 217 passagerare och 7 besättningsmän dog och de ryska utredarna hävdar att det var en sprängning.

– Mycket av turismen har flyttat ner till Hurghada efter flygincidenten. Det är ett slag mot den egyptiska fasaden att de kan klara sådana här attacker, och till viss del har de gjort det genom att besvara elden och begränsa skadan, säger Magnus Ranstorp.

Två svenskar knivhöggs utanför hotellet Bella Vista och vårdades under fredagskvällen på sjukhus i Hurghada. Magnus Ranstorp tror inte att det nödvändigtvis betyder att svenskar slutar resa till Egypten, men att turismen skadas på kort sikt.

– Mycket beror på att de snabbt kunde begränsa skadan. Att det inte var så många som skadades. Överraskningsmomentet för de här grupperna är också borta nu. Men det beror också på hur det rapporteras internationellt sett, säger han.

Ökar säkerheten

Han tror att attacken kan glömmas relativt snart eftersom inte så många blev skadade, förutsatt att inte mer saker inträffar. Det beror också på hur man hanterar händelsen.

– Det hade varit skillnad om de gått in och skjutit ihjäl mer folk eller sprängt individer i luften, men i det här läget vet vi inte ens om det var en självmordsbombare, säger Magnus Ranstorp som själv funderat på att resa till Hurghada med sin familj, men valde ett resmål som de ansåg som säkrare.

Han tror att den egyptiska staten kommer att öka säkerheten ytterligare och att sannolikheten för en ny attack i närtid är ganska liten.

– Om man har en biljett ska man säkert inte oroa sig allt för mycket för att det ska upprepas, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag