Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten sågade Sveriges strategi – när han trodde att ingen hörde

Ökat antal resande och koppling till andelen utlandsfödda eventuella faktorer till hur Sverige drabbats av covid-19
Vetenskapsakademins ständige sekreterare Göran Hansson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran Hansson sågade Sveriges coronastrategi på en internationell presskonferens – när han trodde att ingen hörde, uppger Vetenskapsradion.

Han ska ha sagt att pandemins utveckling i Sverige har varit ”katastrofal” och att Folkhälsomyndigheten inte verkar vilja tro på WHO:s rekommendationer om munskydd.

– Just KVA:s uppfattning spelar inte så stor roll, säger Karin Tegmark Wisell, på Folkhälsomyndigheten, som svar under torsdagens presskonferens.

Göran Hansson, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien och professor i experimentell kardiovaskulär forskning på Karolinska institutet, sågade Sveriges coronastrategi under Vetenskapsakademiens presskonferens med årets Nobelpristagare.

Det uppger Vetenskapsradion under frågestunden på Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen. Hanssons uttalanden ska ha skett när han inte visste att media redan var uppkopplat.

Enligt Vetenskapsradion sa Göran Hansson att pandemins utveckling i Sverige har varit ”katastrofal”, och trots att WHO har rekommenderat munskydd, så verkar den svenska Folkhälsomyndigheten och Donald Trump, inte tro på det.

Folkhälsomyndighetens svar

Vetenskapsradions reporter frågar Folkhälsomyndigheten vad de tycker om att en person vid en annan expertinstans gör den typen av uttalanden på en internationell presskonferens.

– Jag har ingen kommentar till det som sådant. Munskydd är viktigt verktyg inom vården, för att skydda personalen, men också för att skydda patienter, svarar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Vi för en kontinuerlig dialog med regionerna i frågan, vi ser munskydd som en otroligt viktig del i smittskyddsarbetet i landet. Men vad gäller en allmän rekommendation i samhället, där ser vi inte en roll i dagsläget.

Uppger att han står för vad han sagt

Vetenskapsradion uppger att de har varit i kontakt med Göran Hansson, som säger att han står för vad han sagt, och att vi borde ta Sveriges höga dödstal på allvar. Han anser också att vi bör se över hur de svenska rekommendationerna kan förbättras i linje med WHO:s och andra länders rekommendationer. 

Folkhälsomyndigheten får även en fråga om vad Kungliga Vetenskapsakademiens uppfattning om munskydd spelar för roll.

– Just KVA:s uppfattning spelar inte så stor roll, men vi tar till oss allt som skrivs. Det finns en hel del studier som tittar på effekten av filtrering av munskydd, men den faktiska effekten i det epidemiologiska sammanhanget, där finns inte någon evidens, svarar Karin Tegmark Wisell.

Svaret: Privat samtal

Expressen har varit i kontakt med Göran Hansson som hänvisar till ett inlägg på sin blogg, där han förtydligar att kommentarerna skedde under ett privat samtal, och endast speglar hans personliga åsikter. Uttalandet ska inte ses som något ställningstagande från KVA, enligt Hansson.

”Vi konstaterade att situationen i Sverige är mycket allvarlig, om än inte riktigt lika illa som i USA. Jag menade att det finns skäl att ompröva den svenska linjen i ljuset av de höga dödstalen, och nämnde bland annat att Sverige är ett av de få länder som inte följer WHO:s rekommendationer när det gäller användning av munskydd”, skriver Göran Hansson på bloggen.

Lärarnas riksförbund riktar krav till regeringen om att lärare måste få förtur till vaccin mot covid-19 när vaccineringen inleds i Sverige.De menar att menar att lärare är en särskilt utsatt grupp som inte kan jobba hemifrån.
Väg risken med att bli smittad av corona kontra risken att ta ett vaccin, säger Farshid Jalalvand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.