Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna: Så viktig är Joe Biden för klimatet

Dagen efter beskedet: Segertalen • Carl Bildt kommenterar • Omvärldens reaktioner.
Åsa Persson, forskningschef och vice vd på Stockholm Environment Institute.
Foto: Thorleif Robertsson / Copyright 2017 All Rights Reserved
Joe Biden, Kamala Harris och delar av deras familjer efter Bidens segertal i natt.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden har en helt annan inställning till klimatkrisen än nuvarande presidenten Donald Trump.

Det kan leda till en hel del förändringar, både i USA och i världen, enligt flera experter.

– Biden har tydligt förklarat att han vill att USA ska ta på sig en ledartröja internationellt, säger Åsa Persson, 

– Det är ett sista hopp för att nå Parisavtalet för USA, säger Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige. 

Donald Trump uttryckte flera gånger under sin tid i Vita huset skepsis inför global uppvärmning för att det blir kallt under vintermånaderna, och begärde förra året att USA skulle lämna Parisavtalet.

Joe Bidens presidentskap skulle innebära stor skillnad i hur USA ser på klimatkrisen, utsläpp och grön energi både i världen och på hemmaplan, tror experter.

– Om Biden nu blir president och kan gå vidare med sin klimatplan kan vi vänta oss en stor förändring i USA:s klimatpolitik och ambition, säger Åsa Persson, froskningchef på SEI.

Det håller Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, med om.

– Nu är man tillbaka efter den långa U-svängen med en ny ledare som är ambitiös. De kanske kan ta nya kliv och det är ett sista hopp för att nå Parisavtalet som landet skrev under 2015 med Obama, säger han.

Svante Axelsson är nationell samordnare på Fossilfritt Sverige.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Biden, klimatet och världen

Med Biden vid rodret kommer USA att spela en helt annan roll på den globala klimatscenen, säger Åsa Persson.

– Biden har tydligt förklarat att han vill att USA ska gå tillbaka in i Parisavtalet och bära en ledartröja internationellt. Samla andra stora länder och – mycket viktigt – sätt ett ”nettonollmål” för utsläpp för USA senast år 2050, säger hon.

Svante Axelsson tror att om USA satsar mer på förnybar energi kan andra jättar följa med.

– Med förnybar energi kan USA öka sin konkurrenskraft med hjälp av fossilfriheten. Då kommer Kina hänga på, också av konkurrensskäl. Man vill inte ha ineffektiv teknik. Den förnybara energin är också billigare än fossil energi, säger han.

Joe Biden och Kamala Harris har inte delat åsikter om hur ambitiös klimatplanen för USA bör vara.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Förändring på hemmaplan

Han har tydligt sagt att han vill ha en klimatpolitik som för samhället framåt, som skapar välstånd och att man ska ställa om energi, transporter och så vidare. Redan i sitt första segertal nämnde Biden vikten av att ta klimatkrisen på allvar.

Åsa Persson understryker dock att klimatomställningen har pågått i USA trots Trump.

– Men nu har Biden förklarat att han vill skynda på den, säger hon.

– I hans plan så pratar han om att ha 100 procent förnybar el år 2035 och han vill sätta tuffare krav för bilar, till exempel att man ska ha mer elbilar framöver.

Joe Biden och Kamala Harris.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Både för ambitiös – och inte tillräckligt

I nuläget lyser inga direkta varningslampor, enligt Åsa Persson, men däremot så undrar många klimatforskare om det kommer att gå tillräckligt fort att få igenom klimatpolitiken.

– Man ser att det är viktigt för Biden att ha ett brett stöd och det finns också ett visst motstånd mot en radikal klimatpolitik, säger hon.

Det är troligt att Republikanerna behåller senaten, och kompromisser kommer att vara nödvändiga för att Biden ska få igenom sin politik de kommande fyra åren.

– Jag tror han kommer begränsa nya gasledningar och oljeindustrin. Och i stället trycka in investeringar och stöd till förnybar energi, säger Svante Axelsson. 

Åsa Persson påpekar att till exempel Kamala Harris hade en mycket mer ambitiös klimatplan när hon kandiderade i Demokraternas primärval.

Hör Carl Bildts reaktion på Bidens valseger.
Se Bidens segertal och hör omvärldens reaktioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.