Experten: Ryssland väntar på rätt tillfälle

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En pro-rysk man tar sig an en ukrainsk soldat.
Foto: Djurica Marko
Pro-ryska separatister har fått stort spelrum.
Foto: Reuters
Orsaken till att separatisterna vågar ta ut svängarna är att Ryssland bara väntar på rätt tillfälle att gå in militärt i östra Ukraina – medan den ukrainska regeringen gör sitt yttersta för att inte ge dem det tillfället. Det säger experten Ove Bring.
Foto: Efrem Lukatsky/AP
Pro-ryska, uniformerade män ger sig på en fotograf.
Foto: Efrem Lukatsky/AP
Ove Bring tror att Ryssland sedan länge har haft en latent plan att ta över rysktalande områden som Krim och delar av östra Ukraina.
Foto: Gleb Garanich/Reuters

Ryssland bara väntar på rätt tillfälle att gå in militärt i östra Ukraina – medan den ukrainska regeringen gör sitt yttersta för att inte ge dem det tillfället.

Det gör att de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina får stort spelrum, enligt Ove Bring, folkrättsexpert och tidigare rådgivare åt UD.

– Separatisterna har ingen anledning att vara återhållsamma medan regeringen har den anledningen, säger han.

Pro-ryska separatister fortsätter att attackera och ockupera myndighetsbyggnader i östra Ukraina, trots att den ukrainska regeringen sedan i måndags har satt in armén för att stävja upproret.

I dag har flera nyhetsbyråer rapporterat att militärfordon med den ryska flaggan hissad och synliga separatistsymboler har siktats i städerna Kramatorsk och Slovjansk.

Att separatisterna har gott självförtroende trots att de flesta källor hävdar att de är i minoritet i området är inte konstigt, enligt Ove Bring, folkrättsexpert och tidigare rådgivare åt UD.

Latent plan att ta över östra Ukraina

Han tror att Ryssland sedan länge har haft en latent plan att ta över rysktalande områden som Krim och delar av östra Ukraina. När tillfället uppstod på Krim så grep Ryssland det, och nu väntar president Vladimir Putin på att samma läge ska uppstå i östra Ukraina.

– Vad de tänker sig skulle motivera en frammarsch är om det blir dödsoffer bland den rysktalande befolkningen, bland demonstranterna. Då kan de göra gällande att det råder ett inbördeskrig så att de behöver rädda den ena sidan, säger Ove Bring.

Vladimir Putin har redan nämnt för Tysklands förbundskansler Angela Merkel att han anser att Ukraina står på randen till ett inbördeskrig – ett krig som Ryssland alltså skulle tjäna på.

"Balansgång på en knivsudd"

– Från Ukrainas regerings sida är det en balansgång på en politisk knivsudd. De ska fungera i sitt eget land på ett rimligt och förtroendeingivande sätt, och samtidigt inte ge Ryssland en förevändning att gå in, säger Ove Bring.

Vill Putin ha krig så att han kan gå in och ta över?

– Jag tror absolut att han vill ta delar av östra Ukraina och att det har varit ett långsiktigt mål sedan en tid tillbaka. Nu är han i en situation där han avvaktar och ser om det går att förverkliga detta mål.

"Ockuperar så mycket som möjligt"

Att den ukrainska regeringen befinner sig i en situation där den måste visa återhållsamhet i sitt försök att slå ner det pro-ryska upproret utnyttjas av separatisterna.

– Det peppar separatisterna att vara på framkant och vara demonstrativa till ytterlighet och visa sin makt. Att ockupera så mycket som möjligt och att hissa flaggor så mycket som möjligt. De känner att de har en roll i konflikten som är betydelsefull, säger Ove Bring.

– De har ingen anledning att vara återhållsamma medan regeringen har den anledningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.