Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Ryssland och Ukraina är i krig

En man gråter utanför byggnaden som sattes i brand i Odessa där många människor miste livet.Foto: Gleb Garanich
Rysslands president Vladimir Putins talesman, Dmitrij Peskov, menar att dödsfallen i Odessa skedde på grund av Ukrainas regering.Foto: Mikhail Metzel

Ryssland och Ukraina är så nära ett krig man kan komma.

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) anser att länderna – tekniskt sett – befinner sig i krig.

- Traditionellt sett är ett inbördeskrig när olika delar i ett land inte kommer överens och börjar slåss, utan någon utländsk inblandning, men här är det utländsk inblandning. Ryssland har understött den här utvecklingen och destabiliseringen i södra och östra Ukraina, säger Persson till TT.

Under fredagen ska 172 människor ha frihetsberövats, rapporterar tidningen Kyiv Post.

Striderna i Ukraina pågick på många platser på lördagen och flera dödsfall rapporteras.

I fredags sköts två ukrainska helikoptrar ned och två besättningsmedlemmar dog. Det ukrainska försvarsdepartementet sade, enligt nyhetsbyrån AP, att två andra soldater dödades i en sammandrabbning i staden Slovyansk.

Stadens självutnämnde borgmästare Ponomarev sade att tio människor dödats i en konfrontation med soldater i Slovyansk utkanter.

På lördagen såg en reporter från nyhetsbyrån AP kroppen av en medelålders man på platsen för striderna, men påståendet om att tio hade dött kunde inte bekräftas.

På lördagen bröt också strider ut i staden Kramatorsk , bara 15 kilometer söder om Slovyansk.

Manade till lugn – sparkades

I fredags dödades ett 40-tal människor i Odessa efter sammandrabbningar mellan regeringsanhängare och motståndare i Odessa vid Svarta havet.

Odessas polischef Petr Lutsyuk manade till lugn, men fick några timmar senare sparken av inrikesminister Arsen Avakov.

Rysslands president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov påstod på lördagen att stridigheterna och dödsfallen i Odessa skett på grund av att Ukrainas regering i Kiev "uppmuntrar nationalistiska extremister."

– De står upp till armbågarna i blod, sade Dmitrij Peskov.

Enligt den engelskspråkiga tidningen Kyiv Post i Ukraina sitter 172 personer frihetsberövade. De flesta ska ha varit ryssar eller kommit från regionen Transnistria i Moldavien, rapporterade nyhetsbyrån UNIAN och citerade inrikesministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.