Experten: RS-viruset kan öka dramatiskt

Publicerad

RS-viruset kan vara direkt dödligt för spädbarn.

Infektionssmittan har legat och puttrat hittills under säsongen – men det kan ändras.

– Jag tycker bara man ska vara vaksam på det om man har ett nyfött barn, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

531 personer har testats positiva för RS-viruset, en infektion som påverkar andningen, sen den nuvarande säsongen började i slutet av 2015.

Små barn, från nyfödda och upp till fyra år gamla, är överrepresenterade i statistiken med hela 75 procent av fallen. Det är också i de åldrarna viruset är som värst – i vissa fall dödligt.

– RS-virus är något som är farligast för de allra minsta barnen, för de flesta andra blir det en vanlig förkylning. Så det är förstås en av de smittorna som går runt på olika förskolor, och något man ska vara vaksam på om man är nybliven förälder. Jag tycker bara man ska vara vaksam på det om man har ett nyfött barn, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten med ansvar för övervakningen av RS-viruset.

– Det sprids främst via direktkontakt eller via föremål som en sjuk person tagit eller hostat på, till exempel leksaker.

"De kan drabbas hårt"

Små barn som får RS-viruset kan, utöver att drabbas av snuva, hosta, feber och irriterade ögon, också tappa aptiten för både mat och dryck. Om infektionen blir riktigt illa kan små barn, framför allt upp till ett år gamla, få andningsuppehåll till följd av slembildning som hindrar andningen.

– Det är dels andningen som kan påverkas. Främst för tidigt födda barn och nyfödda barn. De kan drabbas hårt, det är därför vi har en övervakning på just det här viruset, säger AnnaSara Carnahan vidare.

De flesta fallen under den nuvarande säsongen har rapporterats i storstadsregionerna. Stockholm står för över en femtedel av alla fall med 163 verifierade hittills under säsongen. I Malmö är det 114 fall och i Göteborg 50.

"Vi har sett det sticka i väg förut"

Men året är lugnt, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Säsongen 2014/2015 laboratorieverifierades hela totalt 5 118 fall av RS-viruset.

– Det ser ut att vara ett rätt så sent, lågt, år. Vi ser ofta ett vartannat-år-mönster, i alla fall på nationell nivå. 2013/2014 var också ett lågt år, säger AnnaSara Carnahan.

Samtidigt säger hon dock:

– Allt tyder på att det kommer att vara ett lågt år, men ingenting är omöjligt. Vi har sett det sticka i väg förut. Det skulle kunna bli ett sent mellanår också, med en topp under våren, men det är för tidigt att säga.

Ännu har hon inga uppgifter på att barn ska ha dött i RS-viruset under den pågående säsongen.

– Jag har inte hört något sådant. Men jag har inte heller någon övervakning på det. Vi får bara in anonyma uppgifter, och vilken åldersgrupp det gäller.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag