Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Putin föraktar allt i Väst

Rysslands president Vladimir Putin talade till det ryska folket.
Gudrun Persson på FOI menar att Putin föraktar allt västerländskt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Putin under onsdagens tal.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Putin kallade delar av sin egen befolkning för ”avskum” och ”förrädare” i ett mycket uppmärksammat tal.

Rysslandsforskaren Gudrun Persson varnar för att det auktoritära landet nu närmar sig totalitarism.

– Det visar hela Putins förakt för allt västligt, säger hon i ”Aktuellt” i SVT.

Det var i ett tal som Putin höll under onsdagen som den hårda retoriken skruvades till ännu mer. I talet vände sig Rysslands president bland annat till oligarkerna och sade att det ryska folket kommer kunna skilja ”sanna patrioter” från ”förrädare”, människor som mentalt inte befinner sig i hemlandet och som skulle kunna ”sälja sin egen mamma”.

– Vem kan motstå foie gras (gåslever), ostron eller så kallade friheter för könen, sade Putin, och fortsatte:

– Men problemet ligger inte där. Problemet ligger i att de, till sin natur, existerar ”där” mentalt och inte här, här med vårt folk och med Ryssland.

Uppseendeväckande, enligt Gudrun Persson, expert vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Det visar hela Putins förakt för allt västligt. Det visar också ett förakt för delar av den egna befolkningen, säger hon i torsdagens sändning av ”Aktuellt”.

”På väg till ett totalitärt samhälle”

Enligt Persson rör sig Ryssland från dagens auktoritära samhälle mot ett totalitärt sådant.

– Med god hastighet på väg till ett totalitärt samhälle. Vi är inte där än, men vad det här talet också visar är att nu ska alla gå i takt. Alla ska räta in sig i ledet. De som inte är för Putin betraktas vara emot. Det är ett Ryssland som sluter sig och delvis är fientligt mot sin egen befolkning, säger Gudrun Persson.

Rysslandsforskaren Martin Kragh, som också medverkade i ”Aktuellt”, jämförde Putins retorik med den från 1940-talet och hur Stalin och Hitler beskrev sina fiender.

På en fråga från programledaren om det finns ett stöd för Putins ”dröm om en annan roll för Ryssland” i dagens värld.

– Visionen om ett starkt och mäktigt Ryssland var väldigt populärt fram till och med Krim. Men det här att belägra ukrainska städer och så, det vet vi inget om, och det är därför han håller det här talet: ”Nu får det vara nog tjafsat”, säger Gudrun Persson.

Varnar för diktatur och utrensning

Mängder av analyser har följt på Putins tal och flera tongivande röster varnar för att Putin håller på att bli en regelrätt tyrann och att talet är ett steg mot en diktatur. Putins uppskruvade retorik kan ses som en återgång till Sovjettiden och dess repression.

Den amerikanska journalisten Anne Applebaum vid The Atlantic skriver på Twitter:

Putins uppmaning till en ”rening” av det ryska samhället har endast en intention: Att påminna ryssarna om Stalin och hans ”utrensningar”. Han vill att de ska hemsökas av förfädernas mörka minnen, att minnas farföräldrarnas berättelser och bli förstenade av rädsla.”

https://twitter.com/anneapplebaum/status/1504274797127208964

Se fler exempel från Putins tal

Efter rapporterna om Rysslands misslyckanden: "Operationen utvecklas framgångsrik".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.