Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten om Sharon: "Landsfadersgestalt"

Ariel Sharon har haft en mycket stor del i det Israel som vi ser i dag.

Mellanösternexperten Per Jönsson, vid Utrikespolitiska institutet, ser honom en av de viktigaste personerna i landets 65-åriga historia.

– Näst efter David Ben-Gurion är han landets viktigaste politiker. Han har förändrat karaktären av Israel som stat, säger han.

Judiska bosättningar

Judiska bosättningar har etablerats i Palestina/Israel sedan den första sionistiska världskongressen 1897.

Vid staten Israels bildande i maj 1948 fanns i Palestina 277 judiska jordbruksbosättningar med tillsammans över 110 000 invånare.

Efter sexdagarskriget 1967 blev upprättandet av bosättningar i de nu ockuperade arabiska områdena återigen ett centralt element i den israeliska strategin.

Den sionistisk-israeliska bosättningspolitiken har alltid motarbetats av den arabiska sidan och av denna bedömts vara en medveten judisk strategi att beröva de palestinska araberna kontrollen över jorden.

Källa: Nationalencyklopedin

Per Jönsson, expert på Israel-Palestinakonflikten vid Utrikespolitiska institutet, menar att Ariel Sharon förändrade det israeliska samhället i grunden.

– Slutbeskedet för honom blir ju att han framför allt var huvudarkitekt för genomförandet av bosättningsprojektet på Västbanken, säger han.

Ariel Sharon hade ett halvdussin ministerposter innan han blev premiärminister 2001. Dessutom hade han två höga befälsposter som general i armén.

– I alla dessa befattningar från början av 60-talet arbetade han för att på alla sätt underlätta för att bygga ut infrastrukturen för bosättningarna både militärt och civilt. Utan hans insatser hade bosättningsprojektet förmodligen inte kunnat se ut som det gör i dag, säger Per Jönsson.

Förvandlade Israel

Enligt Per Jönsson har bosättningsprojektet blivit den mest definierande egenskapen i det israeliska samhället.

– Israel har förvandlats från att vara en tillflyktsort för världens judar till att bli en liten stark och expansiv nation i Mellanöstern.

– Han är, näst efter David Ben-Gurion, den viktigaste politikern i Isarels 65-åriga historia. Under sina år gick han från att vara en väldigt kontroversiell politiker till en landsfadersgestalt, säger han.

Metoder som Hitler

Enligt Per Jönsson var Ariel Sharon en extremt begåvad militär strateg, vilket han visade han i en lång rad krig.

Och även om Ariel Sharon i dag ses som en landsfader av det israeliska folket har han ett annat rykte utanför Israel.

– Man ska komma ihåg att han var mycket brutal man. På 50-och 60-talen var hans militära metoder mot palestinier och jordanier de grymmast tänkbara, och kan närmast liknas vid Hitlers och Stalins. Ben-Gurion gav honom fria händer att göra precis vad han ville mot palestinska intrång och det gick åt mycket blod och många civila liv, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.