Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten om S: "Mycket luft i lyftet"

Statsvetaren Jenny Madestam. Foto: Cornelia Nordström

De rödgröna skulle ha egen majoritet i riksdagen om det var val i dag, enligt Expressen/Demoskops undersökning.

Statsvetaren Jenny Madestam tillskriver nya S-ledaren Stefan Löfven en del av äran - men påtalar också effekterna av de interna slitningarna inom alliansen.

– De tre småpartierna håller på att utrota sig själva i och med att Moderaterna är så extremt dominerande, säger Madestam.

Tror du att det blir regeringsskifte efter valet 2014?

Socialdemokraterna gör en rekordökning i den senaste opinionsmätningen från Expressen/Demoskop.

På tre månader - från Juholts avgång i januari till skrivande stund - har partiet ökat med hela tio procentenheter, till 34,1 procent.

Samtidigt tappar Moderaterna tre procentenheter, till 29,9 procent.

Om det skulle vara val i dag skulle de rödgröna därmed ha en mycket knapp, men egen, majoritet.

Statsvetaren Jenny Madestam, lektor vid Stockholms Universitet, ser flera sammanlänkande förklaringar till rekordökningen.

– Det är flera faktorer som sammanfaller. Ledarskiftet i sig signalerar en önskan om att Socialdemokraterna vill ta sig ur krisen. Många hävdar att det här är en Löfven-effekt, men jag skulle vilja definiera det som en stabilitetseffekt. Löfven i sin person utstrålar ett lugn och en stabilitet, men i det här ligger också mycket luft, eftersom lyftet i huvudsak bygger på förväntningar och förhoppningar. Man kan dra en parallell till hur det såg ut i opinionsmätningar för ungefär två år sedan, fram tills dess att det rödgröna blocket presenterade sin gemensamma politik i maj 2010 och sedermera förlorade väljarnas intresse, säger Jenny Madestam.

Interna slitningar

De interna slitningarna inom alliansen, och väljarnas växande illojalitet, är kompletterande förklaringar, enligt Madestam.

– Regeringen uppfattas som trött och idélös, som regeringar brukar göra när de regerat ett tag. Regeringen är också i ett svårt läge i och med de interna slitningarna som har börjat uppstå. De tre småpartierna håller på att utrota sig själva eftersom Moderaterna är så extremt dominerande, och de som har insyn i alliansen vittnar om ökade motsättningar, fortsätter statsvetaren.

Balansen inom alliansen har rubbats rejält om man jämför med tidpunkten då samarbetet sjösattes 2004.

Småpartierna balanserar

I riksdagsvalet 2006 var Moderaterna några procentenheter större än de tre andra allianspartierna tillsammans (26,2 procent jämfört med 22 procent).

Knappt sex år senare är Moderaterna nästan två och en halv gånger större än de tre andra partierna tillsammans, och samtliga småpartier balanserar kring riksdagsspärren på fyra procent (29,9 procent jämfört med 12,5 procent).

Vad skulle krävas för en upplösning av alliansen?

– Jag tror definitivt att de kommer hålla ihop över riksdagsvalet 2014, men skulle det bli förlust där då kommer de definitivt att splittras. Det som annars skulle kunna upplösa samarbetet är om något av de mindre partierna tröttnar. Men det är osannolikt att någon av de fyra partiledarna skulle sätta ned foten, det skulle i så fall utlösas genom ett ökat missnöje inom ett parti. I Centerpartiet ser man att till exempel en väldig frustration, som har ökat. Förväntningarna på att Annie Lööf skulle bli bättre på att profilera partiet har inte införlivats, säger Madestam.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!