Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Kommer leva med läget under överskådlig tid

Gudrun Persson, expert på rysk säkerhetspolitik vid Försvarets forskningsinstitut, FOI.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gudrun Persson medverkade i söndagens ”Agenda”.
Foto: Skärmdump / SVT Agenda

Sverige kommer att få leva med det skärpta säkerhetsläget i Europa under en ”överskådlig tid”.

Det säger Gudrun Persson, expert vid Försvarets forskningsinstitut, i SVT:s ”Agenda”.

– För Ryssland är det en existentiell konflikt, säger hon.

Spänningarna mellan Ryssland och Ukraina

I söndagens ”Agenda” medverkade Gudrun Persson, expert på rysk säkerhetspolitik vid Försvarets forskningsinstitut, FOI med anledning av det försämrade säkerhetsläget mellan Ryssland och Väst. 

Ryssland har placerat ut 100 000 soldater vid gränsen mot Ukraina och satt press på försvarsalliansen Nato genom att kräva inflytande över andra länders säkerhetspolitik. Det gäller även Sverige. Ryssland vill bland annat se löften vilka om vilka nya länder som ska få ansluta sig till alliansen.

Med anledning av detta har Sverige ökat sin militära beredskap på Gotland.

Enligt Gudrun Persson väntas Sverige och Europa få leva med det skärpta säkerhetsläget under en ”överskådlig tid”.

– Den här konflikten påbörjades inte nu. Den blev mer akut 2014, och sprickan mellan Ryssland och Väst, och synen på säkerheten uppstod långt tidigare. Nu upplever Ryssland att man har resurser och kan sätta kraft bakom orden och för Ryssland är det en existentiell konflikt, säger hon i SVT:s ”Agenda”.

”Konflikten har redan börjat”

Gudrun Persson menar också att konflikten redan pågår sedan Ryssland gick in och annekterade Krim från Ukraina 2014. 

– Konflikten har redan börjat. Kriget pågår i östra Ukraina. Med över 14 000 döda. Förövrigt har Ryssland invaderat Ukraina 2014 när man norpade Krim, säger hon i programmet.

Hon vill däremot inte spekulera gällande risken för att Ryssland genomför ett ytterligare angrepp mot Ukraina, men ser ryska kravlistorna som högst problematiska. Detta då de hotat med ”militärtekniska åtgärder” om det inte får igenom kraven. 

– Det är en mycket listig fras. Det lämnar oss att spekulera i: ”Vad kan det vara”. Vi kan spekulera oss blåa i ansiktet. För vi kommer inte få reda på det förrän det händer, säger Gudrun Persson i SVT:s ”Agenda”.

Se även: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.