Efter Erdogandockan och Koranbränningen har regeringen varit snabb att fördöma aktionerna för att kyla ner situationen och ilskan i Turkiet. Bland annat har statsminister Ulf Kristersson kallat aktionen med Erdogandockan för ”avskyvärd”.
Men att svara på Turkiets kritik anser Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på utrikespolitiska institutet, är fel väg gå.
– Det visar ju att om någonting händer i Sverige och Erdogan fördömer det så går regeringen ut med ytterligare uttalanden för att närma sig turkarna. Erdogan är aldrig nöjd, han kommer ställa nya krav och Sverige kan inte uppfylla dem, det är fullständigt omöjligt, säger han i onsdagskvällens ”Aktuellt” i SVT.
”Sverige behöver inte böja rygg”
Jan Hallenberg menar att Turkiet utnyttjar situationen och att Sverige dragits in i turkisk utrikespolitik. Senast på onsdagen sa Turkiets president Erdogan att Turkiet inte kommer säga ja till Sverige i Nato så länge Sverige tillåter att Koranen bränns.
– Sverige behöver inte böja rygg inför Turkiet. Det är orimliga krav att en välutvecklas demokrati ska ändra sina lagar och beteenden, det är fullständigt oacceptabelt.
Koranbränning olagligt i Finland
I Finland är ”brott mot trosfriden” straffbart, vilket en koranbränning kan falla under. Nyligen ansöktes om godkännande att hålla en demonstration i Helsingfors där man skulle bränna Koranen, men polisen informerade då om att det inte var lagligt och demonstationen ställdes in.
Jan Hallenberg säger också att Sverige uppfyllt avtalet för Nato-medlemskap och det ska vara tydligt att inga av länderna i Nato ska kunna lägga sig i de sökande ländernas inrikespolitik.
– Erdogan kräver i dag att Sverige ska ändra sin lag i inrikespolitik. Det är fullständigt oacceptabelt att en av världens mest utvecklade demokratier ska falla undan för en stat som har demokratiska problem. Hela den här situationen har blivit bisarr, säger han.
Men Hallenberg tror samtidigt inte att regeringens uttalanden hittills tagit Sverige längre från ett Natomedlemskap. I Sverige överdrivs varje uttalande från Erdogan, menar han, när det egentligen handlar om en process som involverar samtliga 30 Natoländer och där inte minst USA kan trycka på för att Sverige och Finland ska få gå med.
Koranbränning och lagändring – detta har hänt:
När Sverige tillsammans med Finland valde att ansöka om medlemskap i Nato ställde Turkiet flera krav på Sverige. Krav som Sverige gick med på. När aktivisterna i Rojavakommittéerna sedan hängde upp en docka föreställande Erdogan och Rasmus Paludan brände en Koran utanför Turkiets ambassad riktade Turkiet skarp kritik mot Sverige och regeringen har de senaste veckorna flera gånger kommit med uttalanden för att visa att de inte står bakom aktionerna. Turkiet vill att det ska vara förbjudet att bränna Koranen i Sverige och senast i går, onsdag, kom Erdogan med ett uttalande där han sa att Turkiet inte kommer att säga ja till Sverige i Nato så länge man får bränna Koranen.