Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten om presidentvalet: ”En vattendelare på allvar”

Li Bennich-Björkman om ödesvalet i Polen.
Enligt Li Bennich-Björkman är valet ett vägval mellan socialkonservatism och någon form av europeisk liberalism.
Foto: MIKAEL WALLERSTEDT / UPPSALA UNIVERSITET
Den sittande presidenten Andrzej Duda.
Foto: FILIP RADWANSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERST / FILIP RADWANSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski utmanar den sittande presidenten.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Man tänker på coronasäkerheten även i vallokalerna i Polen.
Foto: LUKASZ KALINOWSKI/SHUTTERSTOCK / LUKASZ KALINOWSKI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Två personer röstar i Rybnik i Polen.
Foto: LUKASZ KALINOWSKI/SHUTTERSTOCK / LUKASZ KALINOWSKI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nu avgörs presidentvalet i Polen.

Det är jämnt mellan kandidaterna som skiljer sig markant åt – något som visar på ett splittrat politiskt land, menar statsvetaren Li Bennich-Björkman.

– Landet har två strömningar i den politiska kulturen och det är precis de som nu står mot varandra, säger hon.

Under söndagen avgörs presidentvalet i Polen och utgången är oviss. Enligt opinionsundersökningar skiljer det bara någon procent mellan president Andrzej Duda och utmanaren Rafal Trzaskowski.

– Det säger en del om att Polen är ett land som i någon mening är splittrat politiskt. Det är ett jätteviktigt val, säger Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet.

Klockan 21 stängde vallokalerna och den första vallokalsundersökningen tyder på en riktig rysare: Duda får 50,4 procent mot Trzaskowskis 49,6.

Statsvetaren om valet i Polen

 Li Bennich-Björkman fortsätter:

– Landet har två strömningar i den politiska kulturen. Den ena är väldigt konservativ och katolskt präglad, medan den andra är en mer liberalt orienterad strömning. Och det är precis de som nu står mot varandra.

Andrzej Duda, med nationalkonservativa Lag och rättvisa (PiS) bakom sig, står för en fortsatt nationalkonservativ kurs. De som är nöjda med Polens utveckling väljer den sittande presidenten som förknippas med generösa barnbidrag och sänkt pensionsålder.

– Polen har i ganska många år dominerats av partiet Lag och rättvisa som är ett väldigt konservativt och katolskt parti. För svenska mått är det svårt att förstå partiet då vi är väldigt långt ifrån den konservativa europeiska strömningen som finns, säger Li Bennich-Björkman.

”En vattendelare på allvar”

Warszawas liberala borgmästare Rafal Trzaskowski för Medborgarplattformen (PO), vill reparera landets relation med EU, värna om rättsstaten och ser sig själv som en liberal och hbtq-vänlig kandidat.

– En viktig aspekt är uppbackningen av de sexuella minoriteternas ställning som har blivit väldigt utsatt under styret. Där står han för någonting annat och det är en oerhört central fråga. Det är en av vattendelarna på allvar, säger Li Bennich-Björkman.

Mycket av valet handlar om värderingar snarare än de ekonomiska frågorna.

– Frågor som handlar om kvinnors lika berättigande, inklusive abort, det är ett knippe av värderingar som utmanaren står för och som utmanar de väldigt konservativa katolska. Jag tror att presidentens parti är förbluffade över att utmanaren fått ett sådant genomslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.