Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten om nyvalet: "Strategiskt sett bra"

Mikael Sundström, statsvetare och expert på brittisk politik vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet
Premiärminister Theresa May. Foto: James Gourley/Rex/Shutterstock / JAMES GOURLEY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Hon hoppas få stärkt förtroende av väljarna.

Men om Theresa May misslyckas i det utlysta nyvalet till parlamentet kan det få konsekvenser för både brexitförhandlingarna och svensk politik.

– Om det skulle bli något extremt udda och oväntat resultat då är allt öppet, säger Mikael Sundström, statsvetare och expert på brittisk politik vid Lunds universitet.

Den brittiska oppositionen är ovanligt svag i nuläget samtidigt som det konservativa partiet Tories har starkt stöd hos väljarna.

Premiärminister Theresa Mays beslut att utlysa nyval den 8 juni var därför troligen väl kalkylerat.

– Hon har ju extremt goda möjligheter att få en ganska stark parlamentsbas. Labour har stora bekymmer som opposition så strategiskt sett är det bra, säger Mikael Sundström.

Han poängterar även att Theresa May inte har något eget mandat som premiärminister eftersom hon tog över efter David Cameron efter det senaste parlamentsvalet. Ett nyval kan därför stärka hennes position på mer än ett sätt.

Vad händer nu?

– Nu ska valapparaterna gå i gång i alla partierna. De är ju vana vid snap elections så jag tror inte det blir några problem att få i gång dem.

Teresa May tog över efter David Cameron. Foto: Efrem Lukatsky / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Storbritannien håller nyval

 

Så påverkas Sverige

Hur påverkas de pågående förhandlingarna med EU om brexit?

– Inte så mycket, de måste rulla på med full hastighet hela tiden. Det som eventuellt ställer till det är om de konservativa mot förmodan förlorar valet - då är allt öppet. Men det är väldigt låg sannolikhet att det kommer hända.

Hur påverkas Sverige av det brittiska nyvalet?

– Jag skulle inte tro att det är speciellt mycket alls, Sverige fortsätter ha sin position gentemot och delvis till stöd för Storbritannien i de här brexitförhandlingarna som dominerar allting. Återigen det handlar om vem som vinner, om det skulle bli något extremt udda och oväntat resultat då är allt öppet.

Mikael Sundström tror att de mest intressanta frågorna är vad som händer efter valet med de två oppositionspartierna Labour och Liberaldemokraterna.

Kan leda till partiledarbyte för Labour

I nuläget ser situationen mörk ut för Labour, och ett dåligt valresultat kan få till följd att partieldaren Jeremy Corbyn tvingas lämna.

– Skulle Labour få ordentligt med dask så kan man tänka sig att frågan väcks igen - om man kan ha Corbyn kvar. Om han inte går självmant, men han verkar inte vara den typen som gör det, säger Mikael Sundström.

Jeremy Corbyn, Labour. Foto: Ray Tang/Lnp/Rex

Han tror samtidigt att Liberaldemokraterna kan få ökat inflytande efter valet.

– Tanken finns väl att de moppar upp en del eurovänliga röster nu och skulle kunna återkomma som en mer potent kraft i politiken, säger Mikael Sundström.

Han fortsätter:

– Så det är väl de två sidofrågorna, om man antar att Tories går vinnande ur det här, vilket är mest sannolikt. Det intressanta är hur det går för Labour, blir det byte av partiledare och hur går det för Liberaldemokraterna.

 

LÄS MER: Pundet rasade – kan på sikt falla mot 10 kronor