Experten om läget i Istanbul

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Istanbul skakas av oro.

Andrea Karlsson, doktorand i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet som forskar om Turkiet, svarar på frågor om situationen i landet.

Vad beror oron på?

– Övervåldet från polisen mot protesterna mot byggprojektet vid Taksim-torget skapade stora reaktioner i den bredare befolkningen. Samtidigt finns ett missnöje med regeringen som har vuxit i stora befolkningsgrupper. Man har kunnat se övervåldet som ett led i den tilltagande auktoritära hållningen hos premiärminister Erdogan. Många känner också att staden förändras väldigt snabbt. Det finns otaliga liknande byggprojekt och man anser inte att det är det staden behöver.Andrea Karlsson.
Foto: Foto: Privat.

Varför är byggprojektet så viktigt?

– Det är symboliskt för Erdogans prioriteringar, att Istanbul ska bli en flashig stad som påminner om Osmanska rikets huvudstad, som Istanbul en gång var. Shoppingcentret ska byggas så att det liknar osmanska militärbaracker.


Hur stort är stödet för demonstranterna i det turkiska samhället?

– Det strömmar till fler och fler sympatisörer. I går försökte det största oppositionspartiet göra det till sin fråga. Ett problem när man ska bedöma det folkliga stödet är att medierapporteringen varit så undermålig. Det är också något som varit chockerande för många att se. Det har också skildrats på sätt som inte bäddar för sympatier från demonstranterna.


Vilka är demonstranterna?

– Det är alla åldrar och folk från många olika politiska och sociala miljöer. Studenter, jurister, läkare och sjukvårdspersonal har varit aktiva. Det är ett tvärsnitt av befolkningen.


Hur auktoritärt är styret under Erdogan?

– Man får inte glömma att polisvåld har en lång tradition i Turkiet, det är inget som är nytt med Erdogan. Och under AKP:s regeringsperiod har mycket blivit bättre vad det gäller fri- och rättigheter. Men framför allt på senare år har inte minst press- och yttrandefrihet drabbats hårt. Och många reformprojekt vad det gäller olika minoritetsgrupper har inte lett till så mycket förändringar. Samtidigt har vi sedan några månader den nya fredsprocessen mellan PKK och den turkiska staten. Det är också en otrolig bedrift. Och man får inte glömma att oppositionen inte är mycket bättre vad det gäller deras demokratiska hållning.


Hur sannolikt är det utvecklas till en revolution i stil med arabiska våren?

– Turkiet är något helt annat än de arabiska länderna där vi följt sådant som har gemensamma nämnare med det som nu sker i Istanbul. Turkiet är betydligt stabilare och öppnare även om vi nu ser dess baksidor. Det är svårt att sia om framtiden eftersom Erdogan är så oberäknelig. Regeringen har gjort lite olika uttalanden. Vissa har öppnat upp för att gå med på hur demonstranterna har beskrivit saker och andra har kört en hårdare linje.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.