Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna om Kinas agerande: ”Felaktig bild”

Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet UI, om Kinas hot
Kinas ambassadör till Sverige, Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL
Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet.
Foto: Utrikespolitiska institutet

Att Kina hotar om påföljder, men utan att ge specifika detaljer, är ett vanligt tillvägagångssätt i kriser.

Det menar Asienexperten Björn Jerdén, som ser ett ökat kinesiskt missnöje mot Sverige.

– Det har varit en väldigt skarp retorik under knappt två års tid, säger han i Expressen TV.

Kinas ambassadör till Sverige, Gui Congyou, har hotat med ospecifika påföljder om Gui Minhai tilldelas Svenska PEN:s Tucholskypris i kväll. 

På eftermiddagen kom även ett ytterligare hot: kulturminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) riskerar att portas från Kina om de närvarar vid prisutdelningen. 

I intervju med TT motiverade ambassadören uppmaningen med att ett närvarande skulle hota den ”vänskapliga relationen” mellan Sverige och Kina.

”Väldigt skarp retorik”

Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, har gett sin syn på relationen mellan Kina och Sverige i Expressen TV under fredagsmorgonen.

Han konstaterar att Kinas ambassad i Sverige har bedrivit en kampanj mot vad man ser som en felaktig bild av Kina i Sverige under snart två år.

– Man menar att medier, forskare och experter men även myndigheter och politiker i Sverige sprider en felaktig bild av Kina. Det har varit en väldigt skarp retorik under knappt två års tid, säger Björn Jerdén till Expressen TV.

Han fortsätter:

– Sen kom det här hotet från Kina i går. Det är som jag ser det en ny utveckling eftersom hotet är direkt riktat mot den svenska regeringen.

Vad kan hoten få för konsekvenser?

– Det man kan säga generellt är att det inte är helt ovanligt att Kina går ut och hotar andra länder på det här sättet när de länderna gör något som Kina menar strider mot Kinas kärnintressen.

Skapar ovisshet

Att hota med konsekvenser, men utan att precisera vilka konsekvenserna det handlar, om är det vanliga tillvägagångssättet enligt Björn Jerdén.

– Det är själva poängen, att mottagarlandet ska leva i ovisshet.

När Kina ska efterleva sina hot kan det handla om att försvåra för politiker och myndigheter från det utsatta landet att få till möten med sina kinesiska motparter. En annan åtgärd är att försvåra för företag från landet att få nödvändiga tillstånd för att bedriva verksamhet i Kina eller exportera varor dit. 

I vissa fall kan Kina också införa inofficiella ekonomiska sanktioner. Ett exempel på det är när den norska Nobelkommittén tilldelade Nobels fredspris till Liu Xiaobo 2010.

– Då införde Kina inofficiella sanktioner mot norsk lax, säger Björn Jerdén i Expressen TV.

Jojje Olsson: ”Anmärkningsvärt” 

Jojje Olsson, Kinakännare och skribent på Expressens kultursida, är kritisk till ambassadörens uttalanden:

– Det är anmärkningsvärt hur ambassadören både utfärdar skamlösa lögner och tydliga hot mot svenska myndigheter och civilsamhälle över en kidnappad svensk medborgare. Man kan ju undra vad det skulle få för reaktioner om det var exempelvis den ryska ambassadören som gjorde likadant, och varför det inte innebär liknande reaktioner eller får några konsekvenser när det är Kinas ambassadör som beter sig på detta vis, sa han under torsdagen.

På fredagen säger Jojje Olsson att hoten om åtgärder riskerar att förverkligas om den svenska regeringen inte sätter ner foten.

– Frågan är när retoriken kommer övergå i handling, säger han.

– Exempelvis jag själv har fått ett sånt här straff, eftersom jag inte längre får åka till Kina. Jag blev svartlistad.

Här delar Amanda Lind (MP) ut priset, trots hot:

Här delar Amanda Lind (Mp) ut priset trots Kinas hot

Så här säger hon själv efter ceremonin:

”Det har varit fullständigt självklart att vara här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.