Experten om Juholt: Oerhört dumt och kortsiktigt

Publicerad
Håkan Juholt citerade en S-intern mejlkonversation offentligt och kritiserade en kvinnlig kollega på en skybar i centrala Istanbul.
Björn Nilsson, lektor i socialpsykologi, anser att det är något som en partiledare inte bör göra.
- Det är oerhört dumt och kortsiktigt. Om man nu är politiker borde man ha tillräckligt gott omdöme att inte säga sådana saker högt, säger han till Expressen.se.
Håkan Juholt och hans flickvän besökte en skybar i centrala Istanbul när svenska turister uppmärksammade partiledaren. Enligt en en av dem har Juholt läst upp en mejlkonversation med en partikollega. Dessutom har han uttalat sig kritiskt om en kvinnlig partivän. Diskussionen ska ha rört europakten närJuholt använde orden "Så långt har hon inte tänkt, för det har hon inte huvud till".

"Kortsiktigt"

Vad säger det om honom som ledare?
- Det är oerhört dumt och kortsiktigt, säger Björn Nilsson, lektor i socialpsykologi.
- Om man nu är politiker borde man ha tillräckligt gott omdöme att inte säga sådana saker högt, eller åtminstone inte när någon kan höra eller avlyssna. Sedan har han naturligtvis rätt till sina privata åsikter om människor men det är just det att han yttrar dem offentligt som är själva grejen. Han måste vara väldigt medveten om att han är igenkänd vart han än rör sig och han borde ha vett nog att vakta sin tunga.

"Kan få det ryktet"

Vad spelar det för roll att det är just en kvinna han talar nedlåtande om?
- Det spelar ingen roll var sig det är en kvinnlig eller manlig kollega, säger Björn Nilsson.
Göran Persson fick under sin tid som partiledare ofta kritik för att vara bufflig och nedlåtande mot kvinnor. Maud Olofsson påstod exempelvis att Persson i samband med en debatt i maj 2002 frågade henne om hon hade "problem med vikten?"
Finns det någon risk att Juholt också får det ryktet om sig?
- Om han gör om det fler gånger. Göran Persson var ju väldigt konsekvent i att vara bufflig och nedlåtande, han skämdes inte för det. Men är det så att Juholt fortsätter att kommentera eller göra bort sig då kommer han också att få det ryktet. Och har han väl fått det ryktet är det väldigt svårt att tvätta sig ren från det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag