Experten om inställda extra valet: "Oväntat"

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfven ställer in extra valet efter att ha gjort upp med alliansen i ”Decemberöverenskommelsen”.

Men enligt Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet, kan det trots det bli fortsatt politiskt rörigt i Sverige.

– Även om man har kommit överens om formen för det politiska spelet lever spänningarna kvar när det gäller innehållet och det kommer sätta den här överenskommelsen på prov, säger hon.

Det blir inget extra val, meddelade Stefan Löfven under en pressträff på lördagen. Regeringen och alliansen har kommit överens om ett regelverk som innebär att största blocket ska kunna regera.

– Det var oväntat. Jag trodde det skulle bli extra val, säger Marja Lemne.

Hon hyllar Stefan Löfvens förhandlingsteknik.

– Det hårda utspelet från Stefan Löfven har uppenbarlogen lyckats. Man har fått alliansen att krypa till korset och ändå göra upp. Nu har man använt det här vapnet en gång och nu är det överspelat. Å andra sidan kanske det aldrig behövs. Det är trots allt skickligt.

Hon fortsätter:

– Uppgörelsen kan bestå i att man är överens om att den styrande partigruppen får igenom en del ändringar och då är det inte särskilt dramatiskt, frånsett skatteändringar, som jag tror är svårt att hinna med, kan anda ändändringar i budgeten tas i tilläggsbudgeten om några månader.

Vad händer nu?

– Man har vridit ett vapen ur Sverigedemokraternas händer. Det kan på lång sikt slå olika och det kan framstå som att SD är det enda oppositionspartiet, säger Marja Lemne.

"Fortsatt stora spänningar"

Enligt Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet, kan det trots överenskommelsen bli fortsatt politiskt rörigt i Sverige.

– Det kommer att vara fortsatt stora spänningar kring en mängd frågor. Det finns fortfarande risk eller möjlighet att regeringen blir överkörd i flera frågor för man ska ju fortsätta att rösta om enskilda frågor ändå.

Vad tror du, hur hållbar är överenskommelsen?

– När det gäller budgeten kommer man att följa överenskommelsen men det ska ändå röstas om en rad andra frågor. Även när det gäller de tre frågorna som man bestämt sig för att göra en uppgörelse kring kan man ha svårt att komma överens, exempelvis energifrågan. Den kan bli svårast. Där står stora ekonomiska värden, men framför allt, värderingmässiga värden på spel.

– Även om man har kommit överens om formen för det politiska spelet lever spänningarna kvar när det gäller innehållet och det kommer sätta den här överenskommelsen på prov.

Frustration blad SD:s väljare

Camilla Sandström konstaterar att inget parti, bortsett från SD, har velat ha ett extra val.

– Det är rädslan för att SD ska tjäna på det här och att det kan få stora konsekvenser för vilka partier som blir kvar i riksdagen och därför har man insett att det inte var en bra lösning.

Hur tas det här emot av väljarna?

– Det beror på vilket block man tillhör, men jag tror att det måste finnas en oerhörd frustration blad SD:s väljare och SD som parti. Men det har förmodligen skadat förtroendet för poltiken att det ha böljat fram och tillbaka.

Varför gick inte Stefan Löfven med på överenskommelsen redan 2 december?

– Det måste ha uppfattats för honom som ett oerhört nederlag att inte få igenom budgeten och lyckas spräcka alliansen. I alla turer har det klargjorts att det finns två tydliga politiska alternativ.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.