Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten om Harrys vägran: "Skulle bli arg och besviken"

Tronföljden och kungafamiljen – här är brittiska kungahuset.
Drottning Elizabeth väntas delta vid avlidne maken prins Philips minnesceremoni trots ett försämrat hälsotillstånd.
Foto: NUNN SYNDICATION LIMITED 2022/STELLA PICTURES/DDP IMAGES
Ceremonin är menad att hedra prins Philips dedikation till ”familj, nation och samvälde” och hans ståndaktiga stöd till sina välgörenheter, enligt Buckingham Palace.
Foto: REX B. CORDELL/SHUTTERSTOCK/TT
Prins Harry kommer inte att närvara vid sin farfars minnesstund.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP/TT

Samtidigt som drottning Elizabeth II samlar sig inför minnesgudstjänsten för prins Philip nästa vecka, pågår spekulationer om hennes hälsotillstånd i flera brittiska medier.

– Hon behöver synas och om hon är i en rullstol, det spelar ingen roll, säger kungliga experten Ingrid Seward till Mirror.

Drottning Elizabeth II är fast besluten att närvara vid ceremonin i Westminster Abbey där prins Philips ska hedras under tisdagen 29 mars, tillsammans med familjemedlemmar som prins Charles, Kate Middleton och prins Andrew.

Det blir första gången hans familj, vänner och kolleger kan samlas för att tillsammans hedra minnet av honom.

Men prins Harry och Meghan Markle kommer inte att närvara, något som skulle ha gjort prins Philip arg och besviken om han vore vid liv enligt kungliga experten Ingrid Seward.

– Hon är besluten att vara på sin avlidne mans minnesceremoni på tisdag oavsett hur svårt det är för henne att ta sig dit. Hon vet att han skulle förväntat det lika mycket som han skulle bli arg och besviken att prins Harry valt att inte gå, säger hon till Mirror.

Då den 99 år gamla prins Philip avled i början av coronapandemin fick endast 30 personer närvara vid hans begravning. Nu när Storbritannien slopat pandemilagarna arrangerar kungahuset en minnestund för hertigen den 29 mars.
Foto: STEPHEN LOCK/ZUMA PRESS/IBL
Harry och Meghan planerade till en början att närvara, men har valt att avstå på grund av att de inte längre får hjälp med personskyddet i Storbritannien och därmed inte känner sig trygga att ta med barnen till hemlandet.
Foto: CHRISTOPHER PETERSON/STELLA PICTURES/SPLASH NEWS

Paret har beslutat att inte flyga tillbaka till Storbritannien för evenemanget, trots att andra familjemedlemmar och kungliga familjer runtom i världen väntas hedra hertigen av Edinburgh, som gick bort den 9 april förra året.

Brittiska kungafamiljen, hertigens förlängda familj och vänner, över 30 utländska kungligheter och hundratals representanter bland annat från hans välgörenhetsorganisationer kommer att samlas i Westminster Abbey under tisdagens ceremoni.

”Mer beslutsam än någonsin”

Flera skandaler har omringat det brittiska kungahuset under den senaste tiden, något som enligt Ingrid Seward är ännu en anledning för drottningen att visa sig vid minnesstunden.

– Jag känner att de är familjemotgångarna kommer att göra drottningen mer beslutsam än någonsin att närvara vid prins Philips minnesceremoni nästa tisdag. Hon behöver synas och om hon är i en rullstol, det spelar ingen roll.

Det planeras enligt The Sun att föra drottningen till Westminster Abbey med helikopter. 

Bland annat kung Carl Gustaf och drottning Silvia har tackat ja till att närvara vid minnestunden.
Foto: JONAS EKSTRTÖMER/TT

Försämrat hälsotillstånd

På senaste tid har det kommit flera uppgifter om drottningens försämrade hälsotillstånd.

Efter en sjukhusvistelse i oktober orkar drottning Elizabeth II inte längre ta sina hundar på på promenader, en aktivitet som tidigare varit till stor tröst för henne.

– Hon mår inte bra nog för det, säger en källa till The Sun.

Drottningen, som fyller 96 år i april, har på senare tid trappat ner på antalet framträdanden och enligt Mirror fått ökade problem med rörligheten.

Hon ”sitter i rullstol” och har sagt nej till uppdrag då hon ”inte vill synas för att hon är väldigt stolt”, enligt tv-profilen Christopher Biggins som uttalat sig i brittisk morgon-tv.

– Hennes förut starka fysik är definitivt skör efter att ha skadat ryggen i oktober 2021. Det här året har hon behövt ställa in alla publika framträdanden för att, med hennes egna ord, ”Jag kan inte röra mig!”, säger kungliga experten Ingrid Seward till Mirror.

Prins Harrys nya jobb: ”Kan vara riktigt svårt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.