Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten: "Nytt att man bryr sig"

Här köar ryska servicemän för att få rösta. Foto: Pavel Pavlov

30 000 aktivister har frivilligt ställt upp som valövervakare i Ryssland för att förhindra fusk.

Engagemanget bland vanliga människor är något som inte setts tidigare.

– Det är helt nytt att man bryr sig om att bry sig, säger Lena Jonson, chef för Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet, till Expressen.se.

Presidentvalet i Ryssland i dag söndag kommer enligt alla prognoser att vinnas klart av Vladimir Putin, men för första gången möter den nuvarande premiärministern, och tidigare presidenten, ett tydligt missnöje från framför allt medelklassväljare.

Det har tagit sig uttryck i flera demonstrationer och på valdagen har 30 000 aktivister registrerat sig för att övervaka det som händer i vallokalerna.

– Det är helt nytt att man bryr sig om att bry sig, säger Lena Jonson, chef för Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet, till Expressen.se.

Rapporter om fusk

Under parlamentsvalet i slutet av förra året kom många rapporter om fusk. Även presidentvalet ser ut att präglas av oegentligheter; efter bara några timmar av röstande hade det redan kommit in 1 000 klagomål till en oberoende valövervakningsorganisation, enligt AP.

– Det är en klar förändring att man går utanför sin egen lilla värld. Det ser jag som det mest hoppfulla just nu, fortsätter Lena Jonson.

Vad beror engagemanget på?

– De har fått nog, de vill inte leva i ett samhälle där de inte har något inflytande. Ledande inom proteströrelsen talar om att de är emot ett system där det inte finns någon rättssäkerhet. Det är den typen av värdefrågor de reagera emot.

Avgörande fråga

Lena Jonson tror att den växande oppositionen kommer att bli en avgörande fråga för Putin, om han vinner, under den kommande mandatperioden.

– Frågan är hur han kommer att hantera den situationen: I vilken mån tycker han att han måste tysta oppositionen, och i vilken mån kommer han att låta den existera.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!